Pagina's

dinsdag 10 september 2019

het laatste woord

Afgelopen zondag zat ik weer eens een keertje naar Tegenlicht te kijken. Deze keer over oerbossen. Met name in Canada en hoe de mens hier op een niet zo respectvolle manier mee omgaat. Duizend jaar oude bomen die van de ene op andere dag gekapt worden. Alleen maar uit geldelijk gewin. Het verzet tegen de kap en hoe zinloos dit kan zijn. Ook werd er nog een bezoek gebracht aan een eiland met oerbos. Er was nog nooit brand geweest en ook de mens bemoeide zich niet met dit bos. Leuk om te zien hoe dit stukje natuur het zonder invloeden van de mens doet.

Nederland en hoe geen stukje land met rust wordt gelaten. De mens bepaalt en de natuur heeft zich alleen maar te schikken naar de wensen van de mens. Het bos in het mooie Emmen en hoe de mens bepaalt en alles stuurt en regelt. De natuur en hoe de mens de natuur uitvindt en bepaalt.
Lijkt me ook wel een leuk experiment. Een stukje Nederland of een stukje Europa dat door de mens met rust wordt gelaten. Een groot hek er om heen en verder geen bemoeienis. Een beetje is dit er al en ik denk even aan de oostwaardse plassen. Dieren zijn daar ook en te veel en dan moet de mens zich er toch weer mee bemoeien.
Een stuk land zo groot als de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. We gaan met zijn allen verhuizen en laten alles achter. Alleen maar theorie en in de praktijk zal dat niet kunnen.

Hoe in ons landje alles in evenwicht lijkt. Een goede mix tussen de ruimte die de mens nodig heeft en de ruimte voor de dieren en planten. Lijkt en meer ook niet. Ik denk even aan onze boeren en hoe ze hun land niet meer als onderdeel van de natuur zien. Alleen maar productie en meer en meer en gelukkig zijn er uitzonderingen en het zou andersom moeten zijn….
Voor de amazone en de Canadese oerbossen lijkt het me geen slecht idee. De mens laat het met rust en laat het zijn of haar eigen gang gaan. Bomen, al duizend jaar oud en hoe de mens ze niet met rust kan laten. Misschien zijn ze jaloers op de leeftijd van die bomen…

Hoe de mens altijd het laatste woord wil hebben en overal zijn stempel op wil drukken en hoe het dan mis kan gaan. We vergeten dat we maar een klein onderdeel zijn van de schepping. Naast de mensen heb je de dieren en de planten en samen moeten we het doen.
Hoe het lijkt alsof de mens altijd het laatste woord heeft. En de praktijk en hoe de natuur uiteindelijk het laatste woord zal hebben. Respect en des te minder respect we hebben voor bijvoorbeeld dat oerbos of het leven in de oceanen. Des te minder respect krijgen we terug.

Orkanen en hoe een oerkracht zo’n orkaan en heeft en de mens is niet meer dan een luciferstokje.
Respect en hoe geldzucht en hebzucht zorgt voor steeds minder respect voor de planten en de dieren en hoe we op een dag de rekening gepresenteerd zullen krijgen en of we dan nog zo oppermachtig zijn…..

1 opmerking:

  1. Ik heb het programma ook gezien. Je mist zo'n oud bos in Nederland. Het moet anders, maar niemand weet hoe, want we willen geen welvaart inleveren.

    BeantwoordenVerwijderen