Pagina's

vrijdag 30 augustus 2019

de bijstand en de basis


Gisteren vertelde iemand me een gedeelte van zijn financiële levensverhaal. De bijstand en niet met al die verleidingen kunnen omgaan. Schulden en hoe kom je er weer vanaf. Verder in de tijd en nog steeds een bureau die de rekeningen voor hem betaald. De schulden zijn betaald en toch nog steeds budgettering. Hoe moeilijk het nog steeds voor hem was. Zelf de beschikking hebben over zijn geld en hoe verleidelijk het dan weer wordt veel te veel uit te geven en om weer te gaan kopen en kopen. Nu krijgt hij twee keer 40 euro in de week op zijn rekening en meer dan genoeg…

De bijstandsuitkering en hoe krap het dan wordt en is als het om geld gaat. Ook nog die mensen die vinden dat je te lui bent om te werken. Ik ken velen die een bijstandsuitkering hebben en voor iedereen geldt dat ze wel willen en om een goede reden niet kunnen en dat terzijde.
Consumeren en kopen en kopen. Alles om de gekte in stand te houden. Hoe lastig dat is voor mensen die geen of weinig geld hebben. Respect van mijn kant als het dan lukt.

80 euro in de week voor een alleenstaande als het gaat om de boodschappen kan ik best wel veel noemen. Ik vind wel dat hij daar recht op heeft. Hij kan aan zijn niet kunnen werken niets doen.

Een basisinkomen van pakweg het minimumloon is voor een bijstandsgerechtigde ook niet echt aantrekkelijk. Door toeslagen en kwijtscheldingen zit je al snel boven het minimumloon.

De wajong uitkering is ook best wel te laag. Niet kunnen werken en een beperking hebben en hoe je daar financieel voor gestraft moet worden. Werken naar vermogen. Ik denk even aan mijn tijd op de sociale werkplaats en veel arbeidsgehandicapten tegengekomen. Voor 25 euro boven bijstandsniveau 32 uur per week werken en ze doen het met veel plezier. Omgerekend 1 euro per dag meer dan de bijstand…

Waarom niet gewoon voor iedereen die niet kan werken een basisbedrag van pakweg 1600 euro per maand. Ook als je dan wil en gaat werken wordt het even niet minder. Ik ken velen bij die werkplaats die dromen van dit bedrag. Ook nog enkele toeslagen en je kunt een beetje mee doen. Kom je dan ook nog een leuk iemand tegen waarmee je door het leven kunt gaan dan heb je het nog beter.
Economisch niet aantrekkelijk en niet kunnen presteren. Door een beperking of wat dan ook en hoe je dan gestraft wordt. Het recht van de sterkste zogezegd.

Oh ja, de mensen die ik ken en die rond moeten komen van een minimum klagen nooit. Voor een goed en gelukkig leven ben je niet veel geld nodig 😊. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Sober en zuinig leven en niet meer kopen dan je echt nodig bent. Dan kan een bijstandsuitkering genoeg zijn. Leven in een rijk land heeft vele voordelen 😊. Zelf hebben we samen wat meer dan het minimum en dat is een beetje geluk en een beetje wijsheid 😊.

Een basisinkomen rond de 1500 euro en heb je een partner dan krijgt je partner de helft. Alleen voor mensen die echt niet kunnen werken. Dat moet in deze tijd niet meer zo moeilijk te bewijzen zijn. En de enkeling die echt niet wil dus echt niets wil doen en tussen de mazen van de wet doorslipt. Dat neem je dan op de koop toe….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten