Pagina's

zaterdag 28 juli 2018

zorgen voor

Vele mensen met wie ik dit stukje aarde dat Nederland heet mag delen. Vele verschillen tussen al deze mensen. Mensen die zich zelfstandig kunnen redden. Mensen die dit niet kunnen en hulp nodig hebben. Die hulp kan dan weer heel verschillend zijn. Hulp bij het aankleden, hulp bij het smeren van een boterham, hulp bij vele andere dingen die velen wel zelfstandig kunnen doen.

Zorgen voor en een zorgzame samenleving. De kwaliteit van leven in een land kun je zien aan de zorg die er is voor de zwakkeren. Je kunt dan stellen dat de kwaliteit van leven in ons land op een redelijk hoog nivo staat.
Velen die van ‘zorgen voor’ hun beroep hebben gemaakt. De zorgindustrie en in hoeverre je dit dan een industrie mag noemen… Velen werkzaam in de zorg voor mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen.

Zelf heb ik geen zorg meer nodig. Zorg nodig hebben en de ggz en zorg die levenslang kan duren en zorg waar een einde aan zit.  Het inloophuis wat ik bijna dagelijks bezoek kun je ook als een stukje zorg zien. De dagbesteding voor mensen met een beperking en soms niet meer dan een kopje koffie en een tosti en een praatje.
Sommigen noemen dit verwennerij en overbodig. Weinig geld hebben en niet kunnen werken. Niets doen en hoe lang de dagen dan kunnen duren. Zwaar en het leven te zwaar vinden voor werk en andere vormen van dagbesteding. Staande blijven in een verder ruige en harde wereld waarin alleen het recht van de sterkste belangrijk lijkt te zijn..

Dagbesteding voor mensen met een psychiatrische beperking en mag dit de samenleving geld kosten. 1 euro besparen door 50 eurocent uit te geven. Zo zie ik de dagbesteding ook wel. Om erger te voorkomen mensen een plekje bieden waar ze zichzelf mogen zijn. Wat kost beschermd wonen en een opname in een ggz kliniek en wat kost de dagbesteding zoals een inloop… Ook is kwaliteit van leven belangrijk.
Zeuren over geld en daar heb ik verder even geen zin in. Bij goede zorg hoort geld het minst belangrijke te zijn 😊.  Vaak is het anders en dat weet ik dan ook wel.

Zorg en in het klein en in mijn relatie. Er voor elkaar zijn en zorgen voor de ander. Samen en hoe leuk samen dan kan zijn. Afgelopen week hadden we de zorg voor onze kleinzoon. Een jochie van 6 jaren jong en nog lang niet in staat voor zichzelf te zorgen. Leuk om dan samen voor hem te mogen zorgen.
Leuk en hoe leuk zorgen voor kan zijn. Werken en ik ben op een leeftijd dat ik niet meer wil en ook niet meer hoef. Nu 20 jaren jong zijn en ik zou zeer zeker kiezen voor de zorg als beroep. Ook wel wetende dat ook dat niet altijd even leuk hoeft te zijn

De kwaliteit van leven in een land en hoe belangrijk goede zorg dan is. Misschien wel het allerbelangrijkste. Welzijn voor de zwakkeren boven welvaart voor de sterkeren. En goede zorg zonder dat de euro het allerbelangrijkste is…..
Zorgen voor, in het klein en in het groot en zonder kunnen we niet en we moeten ook niet zonder willen. In het verleden niet, het nu en in de toekomst 😊

Geen opmerkingen:

Een reactie posten