Pagina's

vrijdag 20 juli 2018

vertrouwen en wantrouwen

Een paar maanden geleden in het nieuws. De bijstand en de bejegening. Wantrouwen en de klant zien als potentiƫle fraudeur en de kans is groot dat de klant door deze manier van bejegening juist gaat frauderen. Wantrouwen. Iedereen die bij de bijstand aanklopt weet hiervan. Regels gericht op het feit dat men niet eerlijk zal zijn. Hoe men uit frustratie dan juist gaat frauderen. Dit bleek uit een onderzoek van een universiteit. Verder komen en meer bereiken met vertrouwen in plaats van wantrouwen.

Deze week een gesprek met iemand die al een tijdje een bijstandsuitkering heeft. Hoe hij de brievenbus soms verafschuwt. Alweer een brief van de sociale dienst. Regels en hoe frustrerend dit kan zijn. De houding van de klantmanager oftewel de ambtenaar van de gemeente. Hoe hij niet anders kan en zijn best doet. Zwakker en zwakker zijn dan de gemiddelde mens en hoe hij het begrip en hoe hij vaak de diepgang mist. Dromen en dromen van een regelvrije bijstand. Zelf mogen beslissen of en wat hij voor zijn uitkering gaat doen.
Wantrouwen en de politiek. Beloftes doen in verkiezingstijd en weten dat je die beloftes toch niet kan waarmaken. Hoe het volk die beloftes gaat geloven en het wantrouwen om je heen tegen de politiek. Wetende dat belofte schuld maakt. Weten dat het vaak alleen maar gaat om je stem en meer ook niet. Eenmaal gekozen kan de mening van die partij er heel anders uitzien.

Relaties en in elke relatie is vertrouwen het allerbelangrijkste. Vond dat onderzoek over fraude en hoe je dit kunt voorkomen wel een beetje vreemd. Weten dat wantrouwen ervoor kan zorgen dat de ander zich juist op een manier gaat gedragen die je niet wilt.
Het gaat in het leven vaak om relaties. Je relatie met je partner, op het werk, met je kinderen en zo nog veel meer. Vertrouwen is de basis van iedere goede relatie. Vertrouwen en hoe leuk het is als je weet dat je de ander kunt vertrouwen en de ander jou vertrouwt. Geen leugens en geen valse beloftes. Van baas tot knecht en weten dat je de ander volledig kunt vertrouwen. Van bestuurder tot burger en weten dat de ander eerlijk is.

Hoe vaak je nu ziet dat er bijvoorbeeld gelogen wordt. Bewust een woordje vergeten of bewust de boel op scherp zetten. Achteraf verklaren dat je het niet zo bedoeld hebt of het was een foutje.
Zie het al voor me. Ik ga me misdragen of ik ga vreemd en mijn lief komt erachter. Het vertrouwen is weg. Wantrouwen komt ervoor terug. Of nog erger, een breuk in mijn relatie. Wantrouwen en met hoe meer wantrouwen je iemand tegemoet treedt. Hoe ‘anders’ de ander zich gaat gedragen…

Onderzoeken en gezond verstand. Vond dat onderzoek waar ik het in het begin van dit stukje overhad wel overbodig. Weet al jaren dat je met vertrouwen en vriendelijkheid veel meer kan bereiken dan met wantrouwen en onvriendelijkheid. Ik ben wel benieuwd wat de beleidsmakers met dit onderzoek gaan doen šŸ˜Š. Niets denk ik dan en misschien wordt de houding van die ambtenaar nog wel veel erger.
De politiek en het goede voorbeeld en dan zie ik vaak of is het altijd en alleen maar het slechte voorbeeld. Liegen is soms de norm. Net als: “sorry zeggen” zonder het echt te menen….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten