Pagina's

vrijdag 13 juli 2018

op fietse door mooi Zuidoost-Drenthe

Bijna iedereen kent het liedje op fietse van Skik. Een liedje over een mooie fietstocht door zuidoost Drenthe met verschillende stops. Het doet me even denken aan de Drentse fiets4daagse en de verschillende routes vanuit Emmen door de omgeving.

Verschillende keren meegedaan aan die vierdaagse en sommige routes fiets ik in gedachten nog weleens. Op rustige momenten met stilte in mijn hoofd en ik zit weer op fietse en ga verschillende kanten op. Mijn favoriete route gaat richting Emmer-Compascuum. Tussen de aardappelvelden en bieten door. Een lange rechte weg en hoe op sommige plekjes de aardappelen plaats hebben gemaakt vor bos. Hoe mooi Drenthe kan zijn.
Hoeveel er veranderd is en soms ook helemaal niet. Waar ik in de jaren 70 liep om de bieten vrij te maken van onkruid, groeien elk jaar weer bieten. Je ziet er echter nooit meer mensen lopen om ze vrij te maken van onkruid 😊.

Afgelopen week een elektrische fiets gekocht en ik heb weer zin in op fietse. Verandering van spijs doet eten. Tot nu toe 1 keertje naar Emmercompascuum geweest en een paar fietstochtjes door Emmen. Richting de Rietlanden en een stop in de wijk Bargeres. Even langs het flatje waar ik jarenlang heb gewoond. Herinneringen en niet altijd even leuke.
Met een roze bril naar het verleden kijken en alles wordt mooier. Hoeveel leuke herinneringen ik heb aan mijn jeugd en de Oostelijke Doorsnee. Hoe moeilijk het nog steeds is om dan vooruit te gaan in de tijd. Mijn pubertijd en mijn eigen mens zijn en hoeveel moeite ik daar soms nog mee heb. Nog later en mijn twintiger en dertiger jaren en daarna wordt het weer leuker.

Op fietse tegen de wind in en later op de terugweg de wind mee. Eerst het zuur en dan het zoet. Veel meer hoeft het leven niet te zijn. En als je nooit tegenwind hebt ervaren, kun je ook niet voluit genieten van wind mee.
In gedachten en in het echt weer op fietse. Mijn dagelijkse vervoermiddel en een nieuwe fiets. Zomer. Hoe leuk het dan nog steeds is de korenvelden te zien, de aardappelen en de bieten. De opbrengst van een hectare aardappelen is wel vele malen hoger dan in de jaren 60. Je bent dus minder grond nodig voor hetzelfde resultaat. Dus minder en minder landbouw en ook dat zie je terug.

Meer bos en meer natuur. Nu heeft men het over windmolens en boeren die van de wind kunnen en mogen leven. Vroeger voor sommigen een droom. Nu kan het. Minder en minder van alles kan natuurlijk ook… Hierdoor ben je dan weer minder energie nodig en minder windmolens en minder zonne-energie.
Landbouwgrond ingewisseld voor natuur en straks windmolens en zonneparken op landbouwgrond. Geef mij de aardappel en suikerbiet maar.

Fantasie en hoe leuk het soms is een fietstochtje in mijn fantasie af te leggen. De route uit je hoofd kennen en een fietstocht van uren in tien minuten beleven. De omgeving kennen. Leuk en veel leuker hoeft het dan ook niet te worden.
In het echt en komende weken zin maken om weer fietstochtjes te gaan maken. Door mooi Emmen en door de omgeving. Kijken of mijn verbeelding en de werkelijkheid nog overeenkomen. 

Kijken of ik de weg nog weet 😊 .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten