Pagina's

dinsdag 24 juli 2018

droogte


Gisteren in het nieuws. De zomer van 2018 is nu officieel en even de droogste zomer ooit gemeten. Zolang we de temperaturen en de neerslag meten. En nog nooit was het droger. Het record en tot deze zomer toe in handen van 1976.

1976 en ik was 15 jaren jong. Lang geleden en vele goede herinneringen aan de zomers van de jaren 70. Zonnig en droog. Mijn eerste vakantiebaantje. Voor het eerst verliefd. Zomers lang in het zwembad. De vakanties in de achterhoek. Het voetbal en 1974 en 1978. Alles was nieuw en ik was zo groen als gras.

Nu het weer zo droog is en zo warm denk ik vaak terug aan die zomers. Zo af en toe weet ik bij mezelf hetzelfde gevoel weer op te roepen.

Nu tijdens deze hittegolf mogen we een weekje op een jochie van 6 jaren jong passen. Hoe simpel het leven kan zijn als je 6 jaren jong bent. Hoe weinig last hij schijnt te hebben van 30 graden in de schaduw. Hoe ik geen 6 of geen 15 jaren jong meer ben. Hoeveel moeite ik soms even heb met de warmte.

Even samen met water spelen en elkaar nat maken. Kinderpret en hoe leuk even meedoen wel niet is.  Hoe ik soms even vergeet dat ik al 57 jaren oud ben en niet meer zo goed met de warmte weet om te gaan dan vroeger.

De 25ste hittegolf is morgen een feit. Weer een deskundige die ons in de toekomst meer en warmere hittegolven belooft. Records en steeds meer en meer willen. De meerderheid krijgt geen genoeg van nieuwe records 😊. Of ze hier dan ook zo blij mee zijn. Ik vraag het me even af..

Droog en het regent maar tussen de 5 en 10 procent van de tijd en nu even niet. Een hekel aan regen heb ik niet en nooit gehad. Groen en hoe groen ons landje normaal gesproken is en daar heb ik graag een nat pak voor over.
Regen en het veranderende klimaat. Hoe slecht dit te voorspellen is… Afwachten en achteraf kun je een koe in de kont kijken. Het blijft een gok.

Wat ik wel weet is dat er grenzen zijn. Wat kan de aarde aan en wat niet. Wat krijgen we terug voor onze hebzucht en voor ons gedrag…. Wat is de prijs die we moeten of is het willen betalen.

Droogte en zelfs de grootste regenhaters gaan verlangen naar regen. Het klimaat is niet te sturen of juist wel. Gaat deze zomer de boeken in als droogste ooit of krijgen we nog 3 weken regen. De tijd zal het leren. Zoals altijd weten we het dan weer achteraf.

Droogte en een schrijver van liedjes heeft het over inspiratie. Regen en droog en soms staat hij droog en soms regent het onafgebroken. Inspiratie voor een nieuwe blog en ik sta niet vaak droog 😊. Genoeg om over te schrijven en veel wat ik aan jullie kwijt wil.

Water en zonder water gaat het niet. Geen eten en drinken zonder water en nog veel meer wat niet lukt zonder water. Geluk en het feit dat het hier zoveel regent is een kwestie van geluk. Het plekje op de aarde waar het mag regenen en waar het af en toe ook droog mag zijn…

Zelf hoop ik dat we deze zomer nog 3 weken regen krijgen. Voor veel plantjes denk ik te laat.... Voor mijn eigen humeur wel goed denk ik dan. Ook de natuur zal ervan opvrolijken. Regen en waar zouden we zijn zonder. …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten