Pagina's

woensdag 4 juli 2018

Democratie of dictatuur


Ik denk even aan die droom van velen. Het koninkrijk van God. 1 wereldregering en het paradijs op aarde. Geen honger maar alles in overvloed, geen oorlog maar vrede. Weg met al die slechte eigenschappen van de mens. Alleen maar het goede. Mensen en vele mensen dromen hiervan. Ik soms ook 😊

Dictatuur en neutraal een land besturen. Weg met macht en hebzucht. Alles voor elkaar en in harmonie samenwonen. Onmogelijk zeggen velen. 1 man aan de macht of 1 partij en de vrijheid verdwijnt. De macht hoort bij het volk te liggen en de democratie is de enige juiste weg.
Voorbeelden. Ik denk even aan China. 1 partij aan de macht. 1 partij die alles bepaalt en plannen maakt voor de toekomst. Geen 4 of 8 jaar vooruit maar plannen voor de komende 100 jaar. Alles voor het plan en het volk volgt gedwee. Ander volk dan in ons landje denk ik dan. Vele verschillen en ik denk ook enkele overeenkomsten.

Snappen en snap ik de gemiddelde Chinees. Hardwerkend aan die droom van die ene partij. Cuba en het communisme is weer iets anders. Een ander voorbeeld en hoe het westen en de democratische landen dit veroordelen. China daarentegen doet men graag zaken mee. Alles voor de euro.
Noord-Korea en alles voor de grote leider. Verering en niet zelf hoeven denken. Ook weer anders dan Europa.

Het geld en de macht van het kapitaal. Dit wordt vaak vergeten als men het over vrijheid en democratie heeft. De macht van de multinational en de maximale winst natuurlijk. Ook waar ik veel over lees en hoor.
Slechte eigenschappen en hoe de slechte eigenschappen van de mens de macht lijken te hebben. Go with the flow denk ik wel eens ironisch. Hoe we meegaan met the flow en zelf weigeren te denken. Geschiedenis en hoe weinig we leren van de geschiedenis.

Gelijk en meningen. Hoe veel mensen denken gelijk te hebben. Hoe een land niet neutraal maar met meningen geregeerd wordt.. Hoe belangrijk de vooruitgang is geworden. Zonder einddoel natuurlijk. Werken en werken. Voor onszelf en voor onze kinderen.

Hoe gaat het verder? Dat vraag ik me vaak af. De opwarming van de aarde. Windmolens en zonne-energie bijvoorbeeld. Waar eindigt onze reis? Wanneer zeggen we genoeg is genoeg en gaan we het anders doen.

Voor mezelf ben ik er wel uit. Doe niet meer mee aan meer en meer en ik kies voor minder. Ook al bekend denk ik dan. Ik blijf wel druppelen op de gloeiendhete plaat en elke druppel verdampt. En gewoon blijven doorgaan en de moed niet opgeven.

Ik put hoop uit de verhalen en meningen van mensen die net al ik het anders zien en met hele goede oplossingen komen voor vele wereldproblemen.  Ook weten dat de meerderheid van ons mensen gevangen zit in de ratrace en alleen maar verder wil zonder na te denken over anders.

Het kleine en hoe ik alles kan vergeten en kan genieten van het kleine. De zon, de kinderen, de liefde en nog veel meer. Ook dat blijf ik doen en veel meer is er vaak voor mij ook niet 😊

En natuurlijk blijven hopen op beter en beter 😊

Geen opmerkingen:

Een reactie posten