Pagina's

dinsdag 17 juli 2018

de kop in het zand

Mensen die bewust het nieuws niet meer volgen. Er niet meer tegen kunnen. Hun humeur wordt of werd met de dag slechter. De ellende in de wereld. Het gedrag van grote bedrijven. De honger en de armoede.

De multinational. In ons land houdt men zich keurig aan de regels. Milieuvriendelijk en het personeel wordt goed betaald. Op andere plekjes op deze aarde doet dezelfde multinational het echter anders.  Milieuonvriendelijk en de smerigste stoffen worden het land ingeslingerd. Schadelijk voor en het mag zeggen ze dan.. Het geweten en dat is de euro en de winst. Mensen worden uitgebuit en corruptie en smeergelden en het mag zeggen ze dan. Hoe het land bepaalt en hoe rot zulke bedrijven wel niet zijn. Boycotten dan maar en dat is voor velen weer een brug te ver.
De democratie en de vrijheid en mensenrechten. Zakendoen met een land waar geen mensenrechten zijn. Alles voor de prijs en het mag en iedereen vindt het goed.

De grootmachten regeren de wereld en we hoeven alleen maar mee te doen..
De kop in het zand en ons landje kan op een paradijs lijken. Opstaan en de zon schijnt en alles is mooi groen en van de ellende weet ik niets. Vergeten en blij dat al die ellende tot me komend via de tv en andere media me niet altijd raakt. Mijn eigen situatie en ik steek ook gewoon de kop in het zand..

Veel meer kan ook niet. In mijn eentje of met zijn allen. Hoe blij de macht is met het toenemende individualisme. Eenheid is niet het streven. Samen en het samen anders willen en hoe solidariteit soms niet te vinden is. Als ik maar een baan heb, als ik maar een groot huis mag hebben, als ik maar met het vliegtuig op vakantie kan. Als ik maar en de rest moet maar voor zichzelf opkomen.
Oplossingen en samen de strijd aangaan tegen. Ook een onmogelijke droom geworden. De eigen ik is belangrijker geworden dan bijvoorbeeld het belang van onze kinderen en nog belangrijker onze kleinkinderen.

De kop in het zand en weten dat het mis kan gaan.. En toch zie ik het niet altijd zo pessimistisch in. Weten dat het voortbestaan van de mens op aarde in ieders belang is. Of is dat weer te optimistisch…. Zijn er mensen die liever geen mensen meer hebben en tegen het mens zijn zijn.  De korte termijn is het allerbelangrijkste en regeren is allang geen vooruitzien meer... Problemen van nu kunnen oplossingen betekenen voor de toekomst.
De overbevolking en het klimaat. De oplossingen en de aarde wordt minder leefbaar en alleen de sterkeren overleven. Minder en minder…

Hoe het ook verder gaat. De tijd zal het leren. Komen we tot inzicht en komt er ooit een generatie mensen die het weer samen wil doen. Dezelfde dromen, dezelfde doelen en meer is dan ook niet nodig. Weg met al die slechte eigenschappen en gaan voor het goede.
Ga zo koffiedrinken met mijn lief en weer hetzelfde doen dan andere dagen. Genieten van de zon en van mijn medemens. Genieten van het feit dat Nederland soms niet meer is dan het paradijs.

Als ik de kop in het zand steek wel 😊

Geen opmerkingen:

Een reactie posten