Pagina's

vrijdag 6 juli 2018

de arbeider

De jaren zestig. Twee oudere broers, werkzaam op de fabriek. De ene stapte elke dag op zijn bromfiets naar Klazienaveen. De ander stapte elke dag in de personeelsbus die door het dorp ging. Op weg naar de fabriek in Emmen. Mijn vader, elke dag op zijn bromfiets naar zijn werk op het land. De arbeider en zijn bromfiets.

Hoe in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw 80 procent van de bevolking werkzaam was in de industrie en landbouw. Hoe anders het nu is. Omgekeerd en 80 procent werkzaam in de dienstverlening en nog maar 20 procent in de industrie en landbouw.

De huisvrouw en hoe vele vrouwen hier niet meer voor kiezen. Vaak ook niet kunnen natuurlijk. Twee veranderingen met de jaren 60

De jaren 80 en ik kom uit militaire dienst. Werken met alleen maar mavo en veel keuzemogelijkheden waren er niet. Kiezen voor de ploegendienst in de fabriek en een keuze was dit ook niet echt. Ongeschoold werk en zonder welke opleiding dan ook te doen. Veranderingen en hoe ik in de 8 of 9 jaar ploegendienst veel zag veranderen. Sneller en sneller bijvoorbeeld en technischer. Nog even overwogen een opleiding tot operator te doen. Geen zin en niet geschikt 😊

Werk anno 2018 en hoe anders dit is geworden. Alleen al die verschillende opleidingen als het gaat om dienstverlening. Hoe groot dit is geworden vergeleken met pakweg 50 jaar geleden.

Het werk in de fabriek en het is er nog. Zeldzaam zou je kunnen zeggen en er zijn nog steeds jongeren die geen zin hebben in studie. Ongeschoold werk is er gelukkig nog. Niet zo relaxt meer dan in mijn tijd. Stratemaker kun je ook nog zonder al te veel diploma’s gaan doen. Wel is er verder niet zoveel ongeschoold werk meer dan vroeger. Jammer.
De bromfiets als vervoermiddel en 8 miljoen auto’s of is het bijna 9 miljoen.  De meeste arbeiders kunnen zich nu ook een auto veroorloven. Die personeelsbus van die fabriek is er allang niet meer. Bij de sociale werkplaats in de jaren 90 reed die bus er nog wel. Daar rijden nu busjes om de mensen op te halen.

Vrouwen en de huisvrouw kom je in deze tijd ook nog tegen. Niet zoveel meer als in de vorige eeuw maar ze zijn er nog. Gelukkig wel. Het huishouden en de kinderen. Koken, de was en de boodschappen en het is er wel veel gemakkelijker op geworden.. Gelukkig wel 😊
Stoppen op je 65ste zit er niet meer in. Vooruitgang en we worden ouder dus langer werken. Vooral voor de mensen die dag in dag uit zwaar werk doen niet echt een leuk vooruitzicht.

Heel veel ander werk dan vroeger en de samenleving ziet er ook veel anders uit. Moeilijker denk ik dan en echt simpel werk is er niet veel meer. Jammer denk ik dan. Waarom moeilijk doen als het ook simpel kan.
Mijn lief hoopt elk weekend weer op mooi weer. Niet voor haarzelf maar voor de werkenden. Ik eigenlijk ook wel. Werken en voor mij voltooid verleden tijd en voor velen de werkelijkheid.

Misschien in de toekomst anders en hoe zeldzaam werken dan kan zijn. Of zal er altijd genoeg werk zijn of.... is 20 uur werken voor iedereen in de toekomst genoeg en mogen ze stoppen op hun 50ste... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten