Pagina's

maandag 18 juni 2018

(oud) Emmen


Afgelopen week een dia-avond in het inloophuis met als thema Oud-Emmen en de buurt Boschoord. Boschoord, liggend tussen de spoorlijn en de Emmerdennen en het Inloophuis maakt deel uit van deze buurt.

Hoe Emmen na de tweede wereldoorlog groter en groter is geworden. Klagen en veel Emmenaren klagen graag over de sloop van de vele oude panden in het centrum. En wat is dan oud denk ik dan 😊  Emmen eeuwenlang niet veel groter dan Roswinkel en pas na de oorlog groot geworden.

Boschoord en de meeste huizen zijn er gebouwd in jaren 30 van de 20ste eeuw en er is weinig afgebroken. Een oude buurt met mooie oude huizen en veel informatie is bewaard gebleven. Verschillende bouwstijlen en verschillende architecten natuurlijk. De sloop en dat zie je terug over het spoor. Met de komst van de trein kwamen er hotels. Hotel Grimme met de speeltuin en bussen vol met kinderen uit andere delen van Drenthe kwamen hier spelen. Later een zandverstuiving in de Emmerdennen en kinderen op een boerenkar het bos in met een melkbus ranja. Hoe we al snel tevreden waren. Nog later de dierentuin en zo bleef Emmen populair en nu hebben we een nieuwe dierentuin met een heuse achtbaan en nog veel meer 😊
De Emmerdennen en jarenlang niets meer dan een produktiebos en later een echt bos met de bedoeling de bomen te laten staan. Hoe men in begin jaren 60 of was het eind vijftig Emmerhout wilde aanleggen en de bevolking kwam in opstand dus eerst maar even een stukje naar links bouwen met minder bos en meer landbouw.

Hoeveel bos er wel niet was in vroege eeuwen in Drenthe en alle hout in de kachel en sinds eind 19de eeuw zijn er weer de Emmerdennen.
Hoe de geschiedenis is begonnen bij het geschreven woord en dan vooral niet het gesproken woord vergeten. Verhalen en ook deze avond verhalen gehoord die je nooit in geschiedenisboekjes zult vinden. Het gesproken woord en hoe ik dit wel eens mis.

In mijn eigen geschiedenis dan en de verhalen die ik graag van mijn ouders had willen horen. Veel gepraat werd er bij ons thuis niet en dan mijn eigen fantasie 😊. Denkend dat ik het heb gehoord van en eigenlijk zelf heb verzonnen. En dat is dan weer iets anders.
Dia’s en foto’s van voor de oorlog en hoe alles door de grote groei na de oorlog is veranderd. Wat is bewaard gebleven en wat afgebrand of afgebroken. Emmen is er niet veel mooier op geworden en dat is dan niet echt een goede conclusie. De vooruitgang denk ik dan en verder gaan.

Emmen al eeuwen oud en eeuwen lang niets meer dan een boerengehucht. Hoe het de laatste 60 jaren is gegroeid en hoe het is veranderd. Slopen en nieuwbouw en de verschillende stijlen wat je dan terugziet in het straatbeeld. Nieuw en oud door elkaar heen en wat is dan oud ?
De toekomst en men heeft het nu over krimp. Minder en minder mensen en zo klein als het ooit is geweest zal het nooit meer worden 😊.

De toekomst en laat Emmen nu gebouwen en huizen oud worden of moet het weer nieuwer en nieuwer.
Van ver gekomen en nog een lange weg te gaan 😊

Geen opmerkingen:

Een reactie posten