Pagina's

woensdag 27 juni 2018

Het nieuwsInformatie over recente feiten die nog onbekend zijn bij het grote publiek
Het journaal en hoe ik elke dag maar weer even probeer naar het journaal te kijken. De gebeurtenissen in de wereld. Dichterbij en hoe we al jaren een abonnement op een regionaal dagblad hebben. Lezen en alleen maar lezen wat ik op dat moment wil lezen. En de dagelijkse strip natuurlijk. Teletekst en hoe verslaafd ik ben aan teletekst. Bepaalde pagina’s bekijk ik elke dag. Facebook en nieuws en hoe ik het nieuws volg.
Eind jaren 80. Ik mocht een tijdje wat tijd doorbrengen op het terrein van de GGZ. “Licht en Kracht’ in Assen. Een behandelafdeling en 1 van de programmaonderdelen was het journaal. Elke dag verplicht kijken naar het journaal. Zin of geen zin.
Recente feiten gebracht en overgoten met een Westers sausje. Zo zie ik het nieuws. De hersenspoeling die we dagelijks krijgen 😊. Meestal zie je elke dag weer hetzelfde en altijd dezelfde landen die het nieuws halen. Nieuws moet of is het mag ook verkopen.
Wie bepaalt het journaal denk ik dan. Wie bepaalt wat nieuws is en wat niet. De vele andere programma’s die het nieuws brengen en verkopen natuurlijk. Goed nieuws verkoopt niet. Dit antwoord kreeg een kennis die baalde van al het slechte nieuws in de krant en hij besloot de krant op te zeggen met als reden dat hij niet echt vrolijk werd van al het slechte nieuws dat hij elke dag weer las.
Selectief zijn als het gaat om nieuws en wat raakt me nog? Niet zoveel meer denk ik dan. Vanmorgen het journaal en meer dan 100.000 bomen langs het spoor moeten gekapt worden. De winst is minder takken en bladeren op het spoor en hierdoor weer minder vertraging. De prijs en de prijs die we moeten of is het mogen betalen voor een paar minuten tijdwinst. De bomen en hun leven en wat ze doen voor hun of is het onze omgeving telt even niet. Alles voor sneller en sneller.
Recente feiten en hoe snel nieuws oud nieuws is. En hoe snel ik nieuws weer vergeet… De mens met al zijn goede en slechte eigenschapen en hoe de slechte eigenschappen het nieuws  kunnen bepalen. En natuurlijk de democratie, de vrijheid van meningsuiting en het kapitalisme. 
Onvrede en hoe we dit nu vaak uiten. Niet de straat op of opstand maar een berichtje plaatsen op twitter of wat dan ook. Hoe we mopperen en verder vaak niets doen 😊.

Nieuws en gisteren zag ik het nieuws van 30 jaren geleden. Voetbal en hoe ons landje in 1988 Europees kampioen werd en hoe goed ik nog weet dat ik toen in Assen zat op die behandelafdeling. Het jaar 2001 en de twin towers en die vliegtuigen en ik had een vrije middag en ik zat een beetje te zappen. Opeens zie ik beelden van een vliegtuig die een flatgebouw invloog. De Golfoorlog begin jaren 90 en alweer Assen en ik zat met anderen in de huiskamer naar die beelden te kijken.
De jaren 70 en die treinkaping door de Zuid-Molukkers op de Drentse hei en hoe ik vanaf dat moment de krant ging lezen en me ging interesseren voor het nieuws. Nieuws wat je bijblijft en wat je niet vergeet…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten