Pagina's

zaterdag 30 juni 2018

de geldmachine

Al jarenlang of is het al eeuwen komt er elk dag weer meer geld. Nieuwe euro’s voor wie maar wil. Het laatste klopt dan niet helemaal. Van elke nieuwe euro gaat er denk ik 80 centen naar de rijke elite. 20 centen naar de grote middenklasse. Misschien een halve cent naar de arme groep.

Groei en zo moet het groeien en groeien. Anders lijkt me veel leuker. De geldpersen stop zetten. De komende 50 jaren komt er geen geld meer bij. We moeten het doen met het geld wat nu in omloop is 😊  De rijken minder rijk. Ook de middenklasse krijgt het wat slechter. Voor de arme groep maakt het niets uit. Bevriezen zogezegd. Alles stop zetten. Het huidige prijsnivo handhaven zonder groei. Onmogelijk zullen de economen zeggen. Het kan alleen maar met meer en meer.
Minder geld lijkt me een leuke stap na het stopzetten van de geldmachine. Alles wordt goedkoper. De lonen kunnen omlaag. Meer waarde voor de euro en terug in de tijd. Geld slijt en we verliezen geld. Letterlijk dan. Oude bankbiljetten niet meer vervangen voor nieuw.

Omdenken. In plaats van groei krimp. In plaats van meer minder. De rijken minder rijk en ook de rest minder. Het beschikbare geld herverdelen. Je kunt beter iemand die maar duizend euro in de maand heeft 100 euro geven dan iemand die al veel te veel heeft. De kans dat die 100 euro weer in het systeem komt is in het eerste geval vele malen groter dan in het tweede geval.
Meer geld is vaak alleen maar in het voordeel van de mensen die al veel te veel hebben. De armoede blijft. Arm blijft arm. De grote middengroep heeft het natuurlijk door al dat vele geld wel beter gekregen. Of ze ook gelukkiger zijn? Dat is dan de vraag.
De geldmachine stopzetten en de rijke minderheid komt gelijk in opstand. Meer moet en minder kan niet. De middengroep maakt het denk ik niet zoveel uit en de armoede wordt er niet minder door,
Economie. Vaak snap ik er niet zoveel van. Ik heb er ook niet voor gestudeerd. Groei en economische groei. De rol van het geld en de geldmachine. Ik zie het nut van meer niet echt in.

Wat ik wel weet is dat het meer nooit vol komt en aan elk streven moet een eind zitten. Misschien is dat eindpunt een crisis die we nog nooit gekend en meegemaakt hebben.
Groeien en op een gegeven moment is de groei er wel uit. Ik denk ook even aan het menselijk lichaam en op een gegeven moment is het af en begint het onderhouden van. Zo zou het ook met de economie moeten gaan. Af is af en het dagelijkse onderhoud kan beginnen 😊.

Daarom lijkt het me wel een leuk experiment. Het stoppen met het drukken van  geld. Briefjes die versleten zijn weggooien en minder en minder geld in omloop. Dat zie je nu ook al. Mensen die zoveel hebben dat ze het nooit op krijgen. Geld dat nooit meer in omloop komt. Nutteloos geld  en mensen die Dagobert Duck spelen 😊 

Soms doen ze ook hele gekke en schadelijke dingen met dat vele geld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten