Pagina's

vrijdag 15 juni 2018

Boerenrock

In mei 1975 en een beginnend bandje mag spelen op een festival in Lochem. Engelstalig, de Nederlandse taal en het dialect. Zoekende naar de juiste koers en zoekend naar succes. Het dialect en er gaat een golf van verbazing door het publiek en eureka. Ze weten het en weg met het Engels en het Nederlands en verder in het Dialect.

Nu, meer dan 40 jaren later en inmiddels zijn ze al een paar jaar gestopt. Een standbeeld in de Achterhoek en iedereen weet waar ik het over heb. Normaal natuurlijk met als frontman Bennie Jolink. Jarenlang anhanger van deze band geweest. Vooral het rebelse en onaangepaste karakter van de beginjaren sprak me aan en zorgde ervoor dat ik ze bleef volgen.

Geld verdienen en winst maken. Hoe dit later het belangrijkste werd. De tenten moeten vol en daar had men alles voor over. Geld en nog eens geld en managers natuurlijk. Hoe ze een paar keer de fout ingingen en hoe men zich in vriendschap kan vergissen. Vooral als er dan geld bij komt.

40 jaar Normaal en het merendeel van die jaren heb ik van dichtbij en als Anhanger meegemaakt. Muziek en boerenrock en hoe ver dat nu van me afstaat. Hoe meer jullie drinken, hoe beter we klinken. Een uitspraak van de zanger en het klopt ๐Ÿ˜Š Nu al een tijdje nuchter en luisteren doe ik niet meer. Spijt en spijt van al die jaren heb ik niet. Niets beters te doen denk ik dan en nu wel.
Een kont in de bokse voor de plattelandsjongere. De belangrijkste verdienste volgens sommigen van 40 jaren Normaal. Kan me wel in deze mening vinden. Tja denk ik dan weleens.... Wie geeft de Drent een kont in de bokse. Ik denk even aan het minderwaardigheidscomplex van de Drent en het eeuwige de kat uit de boom kijken en dat is een ander verhaal…

Normaal, de uitvinders van de boerenrock en de boerenrock anno 2018. Vele navolgers. Ik denk even aan het Drentse Mooi Wark en ze hebben wel leuke liedjes. Ben geen fan. Ik denk dan even aan de manier waarop ze zich nu laten sponsoren door “Neuken”. Een alcohol bevattend likeurtje met deze veelzeggende naam. Het nivo en hoe laag dat kan zijn ๐Ÿ˜Š.
En alcohol hoort natuurlijk bij boerenrock en bier natuurlijk. Tja als je dan sportdrank in het flesje bier doet en een gedeelte van je gage wordt bepaald door de bieromzet. Nu heb ik het weer over Bennie Jolink en Normaal.

Op dit moment zijn er nog vele bandjes die de liedjes van Normaal naspelen. Liefhebbers van vooral de begintijd van Normaal.  Populair en hoe populair die liedjes nog steeds zijn.
Bรถkkers, een Overijsselse band. Begonnen met het naspelen van de liedjes van Normaal. Nu zonder en eigen liedjes. De zanger is getrouwd met een dochter van 1 van de vroegere managers van Normaal. Veel tips zal hij dan wel krijgen van deze ex manager ๐Ÿ˜Š Bennie Jolink ziet deze ex manager nu als 1 van zijn vijanden maar dat terzijde.. Sommige liedjes van deze band vind ik wel te gek. Ze doen me denken aan het rebelse van Normaal in de begintijd en ook de energie ontbreekt niet.

Vind het wel leuk om het een beetje te volgen en om te zien hoe populair de boerenrock anno 2018 nog steeds is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten