Pagina's

zaterdag 5 mei 2018

Van a naar b


De auto en iemand vertelt me over zijn treinervaringen. Vertraging en wachten en zelfs moest hij een stukje met de bus. Hoe zwaar het was. Nooit meer zei hij. Hij begint te vertellen over zijn auto en de vele voordelen. Van deur tot deur en geen wachttijd. Het autonavigatiesysteem of de smartphone vertelt de weg. De tijd die hij kwijt is aan het wachten tijdens treinreizen kan hij anders besteden. Denk even aan al die autobezitters, in het weekend in de trein. Goedkope kaartjes en veel goedkoper dan de auto. Het gemak en geen parkeergeld.
Een auto en veel kunnen en willen niet meer zonder. Het ideale vervoermiddel van A naar B. De benzine wordt ook weer wat duurder en voor velen geen reden om minder auto te gaan rijden. Minder dan 10 kilometer van je werk wonen en de fiets kan dan ook. Zelf werk ik dus niet meer dus daarvoor ben ik geen vervoer nodig.
De auto, jaren geleden weggedaan en gewend aan het wachten tijdens het trein reizen. Overstaptijd en genoeg overstaptijd hebben. Genieten van het wachten op de volgende trein. De aansluiting kunnen missen en weten dat er weer een volgende trein komt. Vooral geen haast hebben. Ontspanning en ook dat is belangrijk. Belangrijker dan snelheid en gemak denk ik dan.
Auto en stress en overal op moeten letten en niets zien van de omgeving. Was voor mij de realiteit. De trein en uren naar buiten kunnen kijken en je ziet hoe vol ons landje is geworden.
De fiets en van deur tot deur en alles in Emmen is voor mij op fietsafstand. Het is maar hoe je het bekijkt en in dat kader is zelfs Amsterdam op fietsafstand 😊
Nederland en afstanden en klein en dan is ons landje een klein en vol landje met heel veel auto’s en ook heel veel treinen om maar een zijstraatje te noemen. Alles is op dag-afstand zelfs voor heen en terug. Hoe anders is het bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of Canada waar een leven zonder auto eigenlijk niet kan. De wandelcultuur bijvoorbeeld en in Nederland groot en in die landen ondenkbaar. Even wandelend naar de supermarkt. Daar ondenkbaar en hier voor mij heel gewoon.
Wandelen of lopen. Voor velen gaat dit te langzaam en ik denk even aan de populariteit van het hardlopen. Sneller en gezonder dan wandelen zegt men dan. De conditie en hoeveel conditie je nodig hebt voor 4 mijl rennen en de conditie die je nodig hebt voor 4 kilometertjes lopen. Wandelen kan iedereen en ook dat klopt niet. Je moet het leren. Geen haast hebben en genieten van de traagheid.
Afgelopen week praatte ik met iemand die ook zijn auto had weggedaan en duidelijk koos voor het wandelen. Een zus in Utrecht en 4 dagen lopen of de trein en hij kiest voor het wandelen. Oefenen en hij oefende voor een voetreis naar Rome. 3 maanden weg van alles en lopend door Europa. Respect heb ik daar wel voor. Meer dan voor iemand die met de auto naar Schiphol reist en op het vliegtuig stapt naar waarheen dan ook.
De wandelaar en een ander volk dan de automobilist of hardloper. Kiezen voor iets anders en kiezen voor de traagheid van het wandelen. Even naar de winkel lopen en hoe langzaam je dit kunt doen. Niet gaan voor de snelheid maar voor het tegenovergestelde. In een wereld waarin alles sneller en sneller moet en tijdwinst voor alles gaat. En wat is dan tijdwinst? Dit vraag ik me dan af….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten