Pagina's

donderdag 3 mei 2018

70 jaar Vrede en “vrijheid”

70 jaar vrede in Europa en dat is best een lange tijd. Begin 19de eeuw waren de Fransen de baas in ons land en daarna kwam de eerste Nederlandse koning en een tijd van rust en vrede en alles ging zijn gangetje en dan de komst van de spoorwegen en meer veranderingen. Begin 20ste eeuw kregen we de eerste Wereld oorlog en ons land was neutraal en deed hier niet aan mee. In 1940 weer een oorlog en ons land werd bezet door de Duitsers en heel veel mensen werden om hun geloof afgevoerd en vergast.Ook zigeuners en psychiatrische patiënten werden afgevoerd en afgemaakt.
In 1945 volgde de bevrijding en 5 jaar oorlog was voorbij en een periode van opbouw brak aan. De Duitsers hadden veel vernield en alles stond stil en nu weer vooruit in de vaart der volkeren.
1945 en dit jaar 70 jaar geleden dus 70 jaar Vrede in ons land en wat heeft het ons gebracht. Veel vooruitgang en veel veranderingen. Bijna iedereen rijdt auto in deze tijd en ook de computer heeft zijn intrede gedaan en ook gezorgd voor veel veranderingen. Veel zwaar werk is overgenomen door machines en ook veel licht werk wordt nu door een machine gedaan en er vond  een verschuiving plaats  als het gaat om werk. Van 80 procent in de landbouw en industrie en 20 procent in de dienstverlening is het nu net andersom. In de landbouw en industrie is niet zoveel werk meer en de dienstverlening biedt werk genoeg.
Ook als het gaat om vrije tijd is er veel verandert en veel mensen werken nu nog maar 36 uur in de week en de 6 daagse werkweek behoort allang tot het verleden. Veel meer vrije tijd en veel meer tijd voor ontspanning.
En nog steeds is ons land een democratie en wordt het bestuurt door de politiek en iedereen mag meepraten en uiteindelijk beslist de meerderheid. In een goede democratie telt ook de mening van de minderheid en in heel veel opzichten geldt dit dus niet en dan geldt nog steeds het recht van de sterkste en wordt er weinig rekening gehouden met de minderheid. De economie bepaalt en de mens volgt en in dat opzicht voelen heel veel mensen zich ook in deze tijd niet vrij. Diploma’s bepalen en kun je niet leren dan heb je pech… Ik wil ook niet te veel klagen want vergeleken met andere plekjes op deze aarde is het leven in ons land voor iedereen aangenaam en hoeft niemand dood te gaan van de honger.
Het is vandaag 4 mei en vandaag herdenken we de doden. En dan denken de meesten aan de mensen die in de tweede wereldoorlog zijn omgekomen en aan het verzet. Mensen die streden voor de vrijheid en hun leven gaven voor de vrijheid. Vrijheid is er nu. Maar zo komt het niet altijd over. In het economische systeem geldt het recht van de sterkste en dan gaat het nu niet om mens zijn maar om winst en verlies en om geld uitgeven.
Geld is in mijn ogen te belangrijk geworden en speelt in ons land bij de meeste mensen een grote rol en vrijheid is dan te koop en dan werken tot je pensioen en tussendoor mag je genieten van je vrije tijd en geld uitgeven. Als het gaat om vrijheid dat bepaalt geld de vrijheid. In heel veel andere landen op deze mooie aarde is het niet veel anders en dan zijn er ook nog plekjes waar wordt gevochten en waar je zomaar de kans loopt vermoord te worden. Alleen maar omdat je anders bent en dat is gelukkig in ons land niet zo en dat is dan vrede !!
Lastig vind ik het wel. Aan de ene kant is er voor mij nog veel mis in ons land en aan de andere kant weet ik dat we wel in vrede leven en we vergeleken met bijvoorbeeld Syrië en Irak niet mogen klagen en dat we vergeleken met de mensen daar in vrede leven.
Vrijheid van meningsuiting is ook een belangrijke vrijheid en op sommige plekjes op deze mooie aarde bestaat dit recht niet. Gelukkig mag je in ons land zeggen en schrijven wat je denkt zonder dat je daarvoor opgepakt wordt. Zelf vind ik wel dat er grenzen zijn als het gaat om vrijheid van meningsuiting en dat men soms over deze grenzen gaat. Ook dit is maar een mening en iedereen in ons land mag een mening hebbe. En die mening mag dan best weer afwijken van het gemiddelde.
Toch wordt afwijken dan niet altijd gewaardeerd en men wil ook niet graag afwijken van het gemiddelde en dan denk ik aan de groei van de ggz en de vele mensen die niet mee kunnen en door hun anders zijn als gehandicapt worden gezien. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel en dat wordt altijd maar weer vergeten en dan gaat het alleen maar om economische groei en het geld en dit gaat vaak ten koste van mensen.
De samenleving heeft het moeilijk. In mijn ogen dan en ook het inlevingsvermogen mis ik wel eens. Hoe is het om in de schoenen van een ander te staan en hoe is het om zo te moeten leven. De voedselbanken doen het bijvoorbeeld goed en veel mensen maken er gebruik van. Het geld bepaalt vaak je rol in deze samenleving en daarna komt pas het mens zijn en alles wordt uitgedrukt in geld. Ook als het om de zorg gaat en dan mag iemand niet te duur worden en dan is het eigen verantwoordelijkheid en eigen kracht en dan denk ik aan de verantwoordelijkheid van ons allemaal en de kracht van ons allemaal.
We doen het samen en niet alleen en met zijn allen zijn we de samenleving en de wereld. Vanavond ben ik dus twee minuten stil. Niet alleen voor de doden maar voor iedereen die niet vrij is en belangrijker zich niet vrij voelt. Morgen is het 5 mei en vieren we de vrijheid. Een goede dag om even stil te staan bij al die mensen die zich niet vrij voelen en niet vrij zijn. Te vaak kijken we als het om de vrijheid gaat naar het verleden en dan zouden we ook naar het heden moeten kijken en dan moeten streven naar vrijheid voor iedereen en niet alleen voor gezond en slim maar ook voor arm en “beperkt”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten