Pagina's

vrijdag 13 april 2018

Eigen kracht


Eigen kracht en eigen verantwoordelijkheid. Doet me denken aan de VVD. Een aantal jaren geleden hun slogan. Later en de participatie samenleving. Eerst kijken wat je zelf kunt. Daarna kijken wat een ander voor je kan betekenen. Als laatste de professional inschakelen.

Zelf hou ik NU ook wel van eigen kracht. Denk wel terug aan mijn crisisjaren en ik totaal geen eigen kracht meer had. Alles weg en zwak en veel te veel stress. Niets zelf meer kunnen. Boodschappen doen was te moeilijk. Laat staan voor mezelf zorgen. Hulp zoeken en krijgen. Gedwongen en vrijwillige opnames en eigen kracht verzamelen zodat ik het weer alleen kon. Na 1 jaar uitrusten de samenleving weer in. Zweetdruppels en worstelingen. Het weer alleen willen. Hoe de eigen kracht een beetje toenam en hoe moeilijk die jaren waren.  

Hoe gemakkelijk praten het is als het je het over eigen kracht hebt. Wat als dat ontbreekt? De rol van de overheid en de hulp die je kunt krijgen is dan het allerbelangrijkste. Hulp kan er genoeg zijn maar wat als je zelf helemaal niets meer kunt.

Ik ben blij met bijvoorbeeld zoiets als beschermd wonen wat men nu weer wil afbreken. Zonde en je doet veel mensen er geen plezier meer. Opnames in de ggz en hoe moeilijk dat is geworden. De mogelijkheid tot uitrusten en herstel is er niet meer. Herstel vanuit je eigen woning en plekje waar je het moeilijk hebt of hebt gehad. Tranen en de tranen die ik in die moeilijke tijden heb gelaten. Uitrusten en weg uit mijn eigen trieste omgeving was de oplossing. Veel mogelijkheden om lang uit te rusten zijn er nu niet meer. Participatie en je moet of je kunt of niet

De slogan "gewoon doen" is net zoiets als eigen kracht. Soms heb je de kracht niet meer om te doen. De samenleving en samen verantwoordelijk voor elkaar. Hulp vragen mag en daar hoef je je niet voor te schamen. Verwarde mensen. Vaak in het nieuws. De oplossing en vind je de oplossing in de samenleving.... Het systeem zorgt ervoor dat je gek wordt en het systeem zal je helpen. Vaker van de wal in de sloot dan andersom.

Eigen kracht is iets waar ik NU wel in geloof. De basis en als die sterk genoeg is kan er veel ruimte zijn voor op eigen kracht. Echter, zonder een goede basis is eigen kracht flauwekul en een verkiezingsslogan en meer ook niet.

Op eigen kracht heb ik besloten om te stoppen met werken en met meer en meer. Ben ik begonnen met schrijven en meer en meer. Heb ik besloten tot minder en minder en soms meer en meer.

Oh ja soms overvalt het me weer en is mijn eigen kracht weer helemaal weg. Onder alle omstandigheden het beste van mezelf laten zien. Zonder stress en zonder veel te veel stress. Henk Staats die last van te veel stress heeft komt nog weleens voor maar vaker nog heb ik nu alles onder de knie en is eigen kracht nog genoeg aanwezig 😊

En zoals vroeger zal het godzijdank nooit meer zijn !!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten