Pagina's

woensdag 18 april 2018

het brein


Afgelopen weekend op tv. Men had het over het brein. De invloeden om je heen en de trends in de samenleving. De invloed van bijvoorbeeld de marktwerking op je brein. Wat doet bijvoorbeeld al die reclame met je brein. Het steeds maar weer aanzetten tot kopen en kopen. De mens zien als verdienmodel. Om geld aan te verdienen. Reclame mag oneerlijk zijn. Dit hoorde ik gisteravond. De woekerpolis een aantal jaren geleden. Hoe men slim gebruik maakt van de hebzucht van de mens.

De politiek. Eigen keuze en eigen verantwoordelijkheid. Het neoliberalisme verandert mensen. Of je dit moet zien als een ‘positieve’ verandering ? Zelf denk ik van niet. De invloed van de politiek op onze manier van denken en leven. Niet iedereen denkt hier positief over. Het sociale karakter van ons land verdwijnt meer en meer. Wat is in 2018 nog sociaal of draait alles om geld verdienen. Wat mag ik bijvoorbeeld als mens de samenleving kosten. Wat is bijvoorbeeld mijn economische waarde.

Het brein en geestesziektes. Vele mensen ontmoet met een geestesziekte. Wat doet je omgeving met bijvoorbeeld je manier van denken. De muziek waar je naar luistert, de boeken die je leest, de tv-zenders waar je naar kijkt. Sommigen kijken bewust niet meer naar de Nederlandse zenders, anderen weer wel. Niet meer willen kijken naar programma’s waarin men het heeft over alles wat er mis is in ons landje. Of geen amusement meer willen zien. Omdat je daarin de gekte van deze tijd ziet. Ook de sfeer en de politiek kan invloed hebben op ziek worden en ziek zijn.
Iedere tijd heeft zijn eigen onvolkomenheden en zijn eigen geestesziekten. Ook met een kern van waarheid. In hoeverre kan men deze laatste categorie mensen dan helpen? Of ziet men deze mensen ook als mensen waar je geld aan kunt verdienen of erger: “als mensen die (te) duur zijn..

De marktwerking. De eigen keuze. De eigen verantwoordelijkheid. Bij het laatste denk ik dan direct aan de verantwoordelijkheid van samen. Samen vormen we de samenleving en samen zijn we verantwoordelijk voor… Het individu en alleen het ikke en ikke telt. Iets waar ik persoonlijk niet blij van word.
Mijn eigen brein en stemmen horen. Ook zoiets. Mijn hoofd in een scan en men ziet in mijn hersenactiviteit dat ik op dat moment stemmen hoor. En ik mag de enige zijn die op dat moment iets hoort. Stemmen en het ligt achter me en soms niet natuurlijk.

De invloed van de muziek waar ik naar luisterde, de boeken die ik las en de tv waar ik naar keek of kijk. De invloeden op mijn eigen manier van denken. Uniek zou ik willen zeggen maar ik hoef niet uniek te zijn.
Alles wat je aandacht geeft groeit. Een tegeltje met deze tekst hangt in onze woonkamer en ik ben het er helemaal mee eens. De aandacht die ik zelf geef aan het negatieve en de aandacht die ik geef aan het positieve. Hoe belangrijk loslaten in deze is.

Loslaten heb ik moeten leren. Vaak door vallen en opstaan. Blij ben ik wel met het feit dat ik alles kan loslaten. Ik zie soms alleen maar de zon schijnen. Letterlijk genieten van het moment. Alles wat ik dan daarvoor bijvoorbeeld op tv heb gezien en wat ik bijvoorbeeld heb meegemaakt kan ik dan loslaten. Soms nog moeilijk maar oefening baart kunst 😊

Geen opmerkingen:

Een reactie posten