Pagina's

dinsdag 10 april 2018

genen


Erven en welke eigenschappen heb ik geërfd van mijn ouders. Wat hebben mijn ouders weer geërfd van hun ouders en doorgegeven aan hun kinderen. Mijn vader die zijn echte vader niet gekend heeft en opgevoed is door een andere man. Afgelopen zomer kwam ik zijn nog enige levende halfbroer tegen. Hij vertelde dat hij op mijn vader leek en dat ze hetzelfde karakter hadden. Een Beettjer en zoon van de tweede man van mijn oma en ook een zoon van de moeder van mijn vader. De invloed van die Beettjer op het karakter van mijn vader en natuurlijk ook de invloeden van zijn moeder.
Staats en hij had 1 volle zus dus een Staats en nog enkele halfbroers en halfzussen met de achternaam Beettjer. Leuk is dat ik nog enkele kinderen van zijn halfzussen en halfbroers als faceboekvriend heb.

Genen en wat zijn de genen die hij heeft doorgegeven aan mij en dan de invloed van de opvoeding die hij heeft gehad. Mijn moeder en haar ouders en mijn oma van moeders kant heb ik nog gekend. Een hardwerkende vrouw en gelovig. Net als mijn moeder.

Of je nu aan mij kunt merken wat de opvoeding van mijn ouders was. 7 kinderen dus ik heb drie broers en drie zussen en verschillende leeftijden. Mijn oudste broer is afgelopen jaar 74 geworden en ik heb nog een zusje van 54 of is het 55 jaren oud. Leeftijdsverschillen en verder ook veel verschillen. Opgroeien met de tv en met verder twee oudere broers en twee zusjes. 1 broer al getrouwd en 1 zus ook het huis uit. Altijd met zijn zevenen in huis en de invloed van die twee oudere broers op het gezinsleven.

Vrij en in veel opzichten werd ik best wel vrijgelaten en mocht ik het zelf uitzoeken. Met vallen en opstaan en te weinig begeleiding. Veel herinneringen aan het buiten zijn. Een vader die op oudere leeftijd vader werd van mij en hoeveel zin had hij daar nog in. Blij was hij wel met zijn kinderen en natuurlijk andere tijden. Niet te vergelijken met deze tijd.

Keuzes en keuzes die je niet hebt en hadden mijn ouders gekozen voor 7 kinderen als ze hadden kunnen kiezen. Mijn moeder vertelde weleens dat als de pil er begin jaren 60 was geweest dan had ze niet gekozen voor nog meer kinderen. 4 grotere en 3 kleinere kinderen en hoe zwaar ze het hadden. Armoede en hun eigen karakter….

Of ik nu op mijn broers lijk en kan ik zeggen dat de kinderen van mijn zussen en broer nu ook iets hebben van mijn ouders. Ik denk het wel en genen zijn niet te sturen. De meeste kinderen van de kinderen van mijn ouders hebben hun opa en oma niet echt gekend. Verhalen van hun ouders en daar mogen ze het mee doen.

Herinneringen en hoe gekleurd ze kunnen zijn. Mijn eigen herinneringen en hoe ze met de tijd minder worden. Trots en ik ben wel trots als ik aan mijn ouders terugdenk. Hoe moeilijk mijn moeder het heeft gehad en hoe gelukkig ze later was. Mijn vader en hoe ik hem meenam in de auto naar mijn oom en anderen. Ik heb er voor hem kunnen zijn en dat vond ik op een gegeven moment het allerbelangrijkste. Ze hebben me het leven gegeven en hoe blij ik daar NU  mee ben. Ook blij met het feit dat mijn moeder mijn lief nog heeft ontmoet en hoe we samen afscheid van haar hebben kunnen nemen.

Dood is het einde zegt men weleens en ik heb meegemaakt dat mijn moeder op haar sterfbed mijn vader riep en hoe ik ervan overtuigd ben dat hij haar is komen halen. Mijn vader overleden in 1986 en mijn moeder tien jaren later.

Genen en hoe je ze door mag geven aan je kinderen en kleinkinderen. Ik denk ook even aan het feit dat ik zelf geen kinderen heb en hoe ik daar niet echt rouwig meer om ben. Ik denk dan even aan al die kinderen en kleinkinderen van mijn zussen en dat is genoeg 😊

Geen opmerkingen:

Een reactie posten