Pagina's

donderdag 15 maart 2018

tevreden tijd

Me druk maken over het klimaat, over het oneerlijke systeem, over dat knotsgekke geld en al die verschillen die dit veroorzaakt. Ouder worden en me verantwoordelijk voelen voor… Afgelopen zondag zat ik weer even naar tegenlicht te kijken. VPRO en deze keer ging het over de klimaatverandering en de plannetjes van een kleine groep superrijke mensen en bedrijven. Te veel mensen op aarde en door de klimaatverandering zouden er velen sterven. Het ‘probleem’ overbevolking lost zich dan vanzelf op. En die kleine groep superrijke mensen zorgen er dan voor dat ze het overleven.

Een vol Nederland en door de oprukkende zee en het in opstand komen van de natuur komen er vanzelf minder mensen. Oorlog was vroeger een manier om van mensen af te komen. Ik denk even aan het begrip ‘kanonnenvoer’ en daarna minder en minder mensen en opnieuw beginnen.

Het klimaat en de gevolgen en de praktijk en de theorie. Bevolkingsgroei en eten en drinken en het is theoretisch ook mogelijk de honger de wereld uit te helpen. Dan heb je  de politiek die dit tegenhoudt.

Ik zie het ook weleens als doemdenken. Problemen en oplossingen en voorkomen is beter dan genezen. De politiek in ons land en de vele problemen en hoe ze die willen oplossen. Regeren is nog steeds vooruitzien en dat doet men te weinig.

Een ander verhaal en ik denk even aan Jan Terlouw. Ik ben fan van hem en dat zeg ik niet zo gauw. Zijn droom is een opstand onder de jeugd die het anders wil en geen zin meer heeft in hoe hun ouders en grootouders het deden. De natuur op 1 en samenwerken met de natuur. Meestal gebruiken we de natuur alleen maar voor geldelijk gewin. Hij heeft een boek geschreven over mogelijke oplossingen. Toch maar eens kopen en lezen.

Weten dat ik niet de enige ben die vindt dat het anders moet en dat het ook anders kan. Luisteren en gelukkig zijn er nog mensen die luisteren en lezen en die net als ik het anders willen en het anders zien.

Tevreden tijd en een goed gevoel. Na al die slechte tijden kies ik nu vaak bewust voor tevreden tijd. Kan me wel druk blijven maken over en wetende dat ik bij een kleine minderheid hoor en velen niet naar me zullen luisteren.

Genieten van het kleine en dan kan ik alles wel loslaten en vergeten. Genieten van de liefde en ook genieten van het feit dat ik bijvoorbeeld opa mag zijn. Spelen en kletsen en stoeien met onze kleinzoon en verder laat ik dan de boel maar de boel. Mag erover schrijven en mijn mening kan ik zo wel kwijt.

Invloed en veel invloed heeft het verder niet meer op mijn stemming. Zoals ik al eerder schreef krijg ik die glimlach soms niet van mijn gezicht.

Kiezen en keuzes en weten dat ik niet meer mee mag doen of is het niet meer mee hoef te doen. Geen auto, geen eigen huis, geen meer en meer en kiezen voor minder en minder. Een voorbeeld zijn en meer wil en kan ik ook niet zijn.

Een goed gevoel en genieten van de zon, van de regen, de kou en de warmte. Genieten van nog veel meer maar vooral niet blind willen zijn.

Tevreden tijd en de rest van mijn leven ben ik van plan om te kiezen voor tevreden tijd en gelukkig kan en mag dat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten