Pagina's

woensdag 21 maart 2018

De 'plicht' om te denken

Van denken worden we moe. Dus oordelen we maar wat

Wanneer mag ik stoppen met denken en wanneer mag ik beginnen met oordelen. Wanneer weet ik hoe iemand is en wat weet ik van de achtergrond van iemand. Oordelen doe ik niet zo gauw. Ik weet nooit het waarom van iets. Het waarom weten en dan goed kunnen oordelen. Heel snel wordt er eerst geoordeeld en dan gedacht. Ik kan nooit in iemands schoenen gaan staan om te voelen wat de ander voelt. Hoe de ander iets beleeft en hoe ikzelf iets beleef. Ik ben ook niet gewend om over anderen te kletsen. Het kan een beter beeld geven van iemand. Vaker nog hoor ik dan alleen meningen en is de objectiviteit ver te zoeken.

Bij het recht om te zeggen wat je denkt hoort de plicht om te denken over wat je zegt !!

Meningen gevormd door iets wat je ziet. Meningen gevormd door de mening van een ander. Meningen en van horen zeggen. Vrij zijn en het recht van meningsuiting zonder na te denken over de gevolgen. Even nadenken voor je iets zegt kan handig zijn en daarmee voorkom je soms ruzie. Zwart-wit denken en recht is recht en krom is krom. De ‘plicht’ om eerst even na te denken voor je iets beweert. Meningen zijn vaak niet echt objectief dus subjectief. Wat is een mening en wat is een feit.

Hoe te denken en wat te denken

Leer de kinderen hoe ze moeten denken en dan pas wat ze moeten denken. Hoe we moeten denken en ik kijk naar het journaal en ik hoor en ik zie hoe ik moet denken en wat de conclusie moet zijn. Hoe we moeten denken en hoe onafhankelijk is de krant en hoe onafhankelijk is de tv nog. Mogen we op onze eigen unieke manier denken of wordt ons steeds weer verteld hoe we moeten denken en wat onze conclusie moet zijn. Het westerse denken en hoe we daarin beïnvloed worden. Vrijheid van denken en vrijheid van meningsuiting. Nadenken over wat de boodschap van de ander is en nadenken over de manier waarop de ander het vertelt vind ik dan belangrijk.

Binnen en buiten de lijntjes

Vrijheid van denken en vrijheid van meningsuiting is voor mij het allerbelangrijkste. Denk vaak buiten de lijntjes en dan is creativiteit belangrijk. Kijk braaf tv en braaf naar het journaal en trek mijn eigen conclusies. Buiten de lijntjes en outside the box en weten dat dat zeldzaam is en velen dit niet kunnen. Beperkingen en hoeveel beperkingen binnen de lijntjes blijven heeft en hoe leuk het is buiten de lijntjes te denken.
Niet oordelen en eerst nadenken voor ik iets zeg. Dat laatste lukt niet altijd en dan zie ik de ander als mezelf en ook dat is een veel voorkomende fout.  Binnen en buiten de lijntjes en wat is verkeerd gedacht. Verkeerd denken en wat is dan verkeerd denken. In mijn eigen ogen of in de ogen van de meerderheid.
Leren denken en denken is niet altijd gemakkelijk. Kijk verder dan je neus lang is en neem af en toe even de tijd om over iets na te denken en probeer dan ook af en toe buiten je eigen kaders te treden… En dat kan een uitdaging zijn. Wetende dat het soms ook te moeilijk kan zijn. Ook als het om (na)denken heeft de mens zijn beperkingen…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten