Pagina's

maandag 12 maart 2018

de handel op 1

Vind het niet erg om ergens iets voor te betalen. Een eerlijke prijs zodat de ander er iets aan kan verdienen en ook een brood kan kopen. Vaak gaat het anders en staat het verdienmodel op nummer 1. Ooit een auto gekocht bij een garage met de boodschap dat ik niet wilde handelen en gewoon een eerlijke prijs wilde betalen. Later bleek dat ik veel te veel had betaald. De ander zag me als een koopje en als iemand waar je veel geld aan kon verdienen..

Iets anders en zie elke dag tijdens het tv kijken veel reclame. Trivago en hoe betaal je niet te veel voor een hotelkamer. De laagste prijs natuurlijk. Wel gek als je er bij stil staat. Tien gelijkwaardige hotelkamers in hetzelfde hotel of dezelfde hotelkamer en iedereen betaalt een andere prijs. Wie goed weet hoe het werkt betaalt de laagste prijs en anderen weer meer en veel te veel.
Doet me denken aan gelijke omstandigheden en hoe discriminatie en verschil maken als het om gelijke omstandigheden gaat niet is toegestaan. Behalve als het om de handel gaat. Dit laatste staat er niet maar is wel de werkelijkheid. Een vliegtuig en een kaartje kopen voor het maken van een vliegtochtje en hoe die prijzen ook veel kunnen verschillen.

Discriminatie en verschil maken als de omstandigheden gelijk zijn is verboden. Dit staat dan weer in de grondwet. Hoe anders het kan zijn en hoe de handel dan de wereld regeert…
Uit eten en stel me wel eens voor dat ik meer moet betalen dan een ander voor hetzelfde gerecht. En dat zou weer niemand pikken. En toch accepteren we dat in andere gevallen weer wel….

De supermarkt en zag vanmorgen iets over de allerlaagste prijs die je dan weer bij de Lidl mag betalen. Vorige week iets over de Jumbo in het nieuws en de jumbo heeft drie prijstarieven en drie soorten supermarkten en dat heeft weer alles met de prijs te maken. Laag, midden en hoog en als je pech hebt betaal je de hoofdprijs. Het schijnt dat ze in Emmen alleen maar midden hebben. Dus bij een Jumbo ergens anders en buiten het Noorden ben je goedkoper uit… Of duurder natuurlijk 😊 De dicht bijstaande supermarkt voor mij is de Jumbo en heb er steeds minder zin in. Soms kan het niet anders en dat is weer jammer.
Ingewikkeld wordt het zo wel en leuk is anders. Op vakantie en ik mag er wel een studie van gaan maken. Hoe betaal ik de laagste prijs. Meestal ben ik niet zo op de centen en wil ik best een eerlijke prijs betalen. De prijzen eerlijk denk ik dan of gaat het alleen maar om snel en gemakkelijk veel geld verdienen.

Handelen tijdens het winkelen loont meestal ook. Een computer kopen bij de mediamarkt en om extra korting vragen. Een paar jaar geleden met iemand mee geweest en dit meegemaakt en het loont.
Zelf vraag ik dan niet om korting. Ga er vanuit dat de winkel het goed met me voorheeft en ….. Naïef zou je dit ook wel kunnen noemen.

Kopen en kopen en een euro minder willen betalen dan een ander. De laagste prijs en het systeem houden we er zowel mee in stand.
Denk weer even aan de grondwet en onder gelijke omstandigheden mag je geen verschil maken. En als het om handel gaat hebben we weer andere wetten en regels…..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten