Pagina's

vrijdag 2 februari 2018

Weten(schap)

Wat wist de hunebedbouwer van de zon, de maan en de sterren. Veel minder dan dat wat we nu weten. Welke verklaringen had de hunebedbouwer voor de volle maan, voor de zomer en winter en voor nog veel meer. Verklaringen of was de mens in die tijd niet op zoek naar verklaringen? We zullen het nooit weten.

De geschiedenis en je kunt dan stellen dat de geschiedenis begint bij het geschreven woord en in de tijd van de hunebedbouwers was er geen geschreven woord. Taal en de prehistorie en hoe belangrijk was taal toen of was het totaal niet belangrijk? Vele vragen en maar weinig antwoorden.
De medische wetenschap van eeuwen geleden en hoe we daar nu op terugkijken. Bezig met het verlengen van het leven en hoe dom je die methodes van eeuwen geleden nu kunt noemen. Anno 2018 en ziekte. Onderzoeken, behandelingen en hoe voorkom je dat de mens sterft aan….

De aarde en hoe graag sommigen willen weten hoe het is begonnen. De evolutietheorie is voor velen weten en weten is dan het allerbelangrijkste. Weten en hoe het weten zich ontwikkeld en het zou zomaar kunnen dat men over 100 jaar weer veel anders aankijkt tegen de evolutie. Ontwikkeling noem ik dit en dat is voor mij wat anders dan evolutie. En evolutie en is die gestopt bij de mens of verder gegaan en kan er binnen een soort nog evolutie plaatsvinden.  Zelf denk ik van niet of is het iets anders…. Mensen die zich in deze tijd nog net zo primitief kunnen gedragen als de jager uit het stenen tijdperk en soms…..
Leren en kunnen we leren van de fouten die generaties voor ons hebben gemaakt of maakt iedere generatie dezelfde fouten. Of heeft iedere generatie recht op zijn of haar eigen fouten. Vele vragen en weinig antwoorden...

Weten(schap) en soms kies ik ervoor niet(s) te weten. Ik hoef even niet te weten van de evolutie, niet te weten van het hoe en waarom van de volle maan en nog veel meer niet te weten. Ook niet te weten van God en de bijbel, Allah en de koran en zo nog veel meer.
Ruimte en ruimte overhouden voor fantasie en niet weten. De betekenis van de volle maan en de dromen die ik daar over heb. Het ontstaan van alles en gewoon erover dromen. Soms of is het altijd willen mensen overal een verklaring voor en alles weten. Ik kies weleens voor het niet weten en voor mijn dromen…

Dromen over verder gaan na de dood als wat dan ook of gewoon de energie die verdergaat en de energie die ik achter mag laten. Dromen van de dromen van die hunebedbouwer die niets wist en dat was toen geen probleem.
Niet weten zorgt ook voor onbegrip en angst en ik denk even aan al die vrouwen die eeuwen geleden als heks werden gedood. En de angst voor de dood. Niet altijd en sommigen kiezen bewust voor de dood en dat is weer een ander verhaal. Angst en weten kan angst wegnemen en hoe dom we onze voorouders dan kunnen vinden. Hoe men in de toekomst misschien ook lacht om onze domheid. en ons weten...
Ruimte en ik hou graag ruimte over om buiten de lijntjes te kunnen kleuren. Bewust kiezen voor niet te weten en bewust kiezen voor mijn fantasie en voor mijn dromen en hoe ik daar van kan genieten 😊

Geen opmerkingen:

Een reactie posten