Pagina's

dinsdag 6 februari 2018

geven en nemen

Ik denk even aan onze mooie provincie Groningen en de gaswinning. We nemen iets uit de aarde en de aarde geeft er ons aardbevingen voor terug. Veel schade aan huizen en de boeren klagen steen en been. Geld en zo is er veel geld verdient aan dat gas en nu veel schade. Geven en nemen en wat je neemt krijg je terug. Meestal in een andere vorm. Denk ook even aan de opwarming van de aarde. Door toedoen van de mens of de kringloop van en dan maakt het niet uit wat de mens doet of heeft gedaan. Ik ga uit van het eerste en nemen en geven natuurlijk.Respect en met respect omgaan met de aarde en kleiner je eigen omgeving. Schoon en als we ons huisje niet schoon houden kunnen we ziek worden. Ongedierte en hoe je dan last kunt krijgen van dieren waar je geen last van wilt hebben. Het kleine en al die afval die ik op een doordeweekse dag langs het voetpad zie liggen. Geven en nemen en de supermarkt verkoopt broodjes die men in een plastic zakje doet en die plastic zakjes zie je dan terug langs het voetpad. Groter en de oceanen en de plastic soep en de vissen die sterven door dat plastic.

Geven en nemen en wat we geven krijgen we weer terug. Net zoals het nemen en nemen zonder na te denken over de gevolgen op lange termijn. De korte termijn en het geld wat er mee verdiend kan worden. De aarde en hoe winst belangrijker is geworden dan de staat van de aarde. Grenzen en grenzen bestaan niet tot de aarde het ons laat weten.
Iets anders en geven en nemen als het om mensen gaat. Relaties en hoe het vaak kan gaan over geven en nemen. Al meer dan 20 jaar bij mijn lief en geven en nemen en harmonie. Heb niet het gevoel dat ik moet geven om er iets voor terug te krijgen. Dienstbaar zijn aan de ander en de balans en de liefde. Wou dat we als mensheid wat meer liefde lieten zien als het om de natuur en de aarde gaat. Oh ja dat is weer iets anders.

Het individu en het collectief en het kan blijven gaan om geven en nemen. Relaties en weten dat geen mens perfect is en leven en laten leven natuurlijk. Wat is het belangrijkste en wat is belangrijk.
Rollen en zo hebben we als mensen vele rollen. Ouders zijn, werknemer of werkgever, broer of zus, zoon of dochter en vaak gaat het weer om de balans en wat je geeft, krijg je terug.

De balans en hoe ik steeds meer het gevoel krijg dat de balans ver weg is en zoek. Meer nemen dan we geven en hoe het gaat om meer en meer en over een aarde die ons gedrag wel aankan. Vergissen en de aarde overleeft het wel en of de mens het kan overleven. Dat is dan weer even afwachten…
Onze kinderen en welke toekomst willen we voor onze kinderen. Geven voor hun toekomst en daardoor minder nemen en wat overlaten voor de mensen die over 10 jaar zullen worden geboren.

Somber en soms ben ik een beetje somber over de toekomst. Kijk om me heen en ik zie dat we veel te veel nemen zonder iets te geven en ik zie hoe de aarde onze behoeften niet bij kan benen en wat geeft de aarde ons in de toekomst terug voor onze hebzucht, We kunnen niet ongestraft en zonder na te denken alleen maar nemen zonder er iets voor te geven.

Soms zie ik het iets minder somber en dat is weer iets anders…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten