Pagina's

zondag 14 januari 2018

zijn of niet te zijn

Wanneer en onder welke omstandigheden kan ik mezelf zijn. En wanneer niet. Jarenlang last van opvliegers ten gevolge van stress. Heel erg stressgevoelig zijn en dat weet ik nu. Niet weten waar het weg komt en het vermijden van situaties waarin ik niet mezelf kan zijn. Niet mezelf zijn en toch was ik toen mezelf. Onvolkomenheden en een mooier woord dan niet perfect zijn.
Jaren verder in de tijd en de opvliegers en stress heb ik achter me gelaten. Zijn of niet zijn en hoe ik steeds meer mezelf kan worden. Wetende dat ik niet in alle situaties tevreden over mezelf kan zijn.
Mensen en to be or not to be. Zijn of niet zijn en we houden ons hier al eeuwen mee bezig. Mens zijn en je eigen mens zijn mogen zijn. Vrijheid en het tegenovergestelde slaaf zijn en zo willen we allemaal vrij zijn en tegelijkertijd vinden velen het niet erg om slaaf te zijn en dat is weer iets anders…
De ander de kans geven zichzelf te zijn kost soms weinig moeite en soms heel veel. Leren en leren van het leven en weten dat er mensen zijn bij wie ik mezelf niet volledig kan laten zien. Ook zijn er mensen die zich bij mij niet volledig kunnen laten zien. En ook dat is leven.
Verschillen en zo kunnen er in een land veel verschillen tussen mensen zijn.
Verhalen en iemand denken te kennen en praten over. Dat is ook 1 van onze hobby’s. Praten over andere mensen en zo zullen er ook wel mensen zijn die over mij praten. Last en last heb ik er niet meer van met de klemtoon op niet. Zolang ze over me praten ben ik er en ook als ze er mee stoppen zal ik er zijn of zijn geweest.
Onderweg zo kun je altijd onderweg zijn. Onderweg naar morgen en gisteren nam ik altijd mee. Kan steeds beter het verleden achter me laten en verder gaan. Minder stil staan bij gisteren en me niet zo druk meer maken over morgen. Vandaag ben ik er en doe ik ertoe en wie weet wat morgen brengt.
Altijd onderweg en daar heb ik ook niet altijd zin in. Letterlijk onderweg zijn en ook dat is weleens leuk. Even de tijd nemen voor het onderweg zijn en niets anders doen dan naar buiten kijken en dagdromen. Ik denk even aan de trein en onze urenlange treinreisjes. Lopend naar de supermarkt en dat ga ik zo ook nog even doen. De tijd nemen en geen haast hebben in een wereld waarin iedereen haast lijkt te hebben. Het zijn van de meeste mensen is niet meer dan het druk hebben met…
Zijn of niet te zijn en ik ben het natuurlijk altijd. Met of zonder stress en met en zonder tevreden te zijn over mezelf en mijn houding en gedrag. Evenwicht en balans en ouder worden en met het ouder worden kom ik steeds meer in balans.
Groeien is natuurlijk ook een manier van onderweg zijn. Ouder worden en verder in de tijd en de tijd neemt me mee. Gisteren mocht ik zijn, net als vandaag en misschien morgen.  
Ik ben en mag zijn en dat is alles en kan niets zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten