Pagina's

vrijdag 5 januari 2018

wie maakte wie

Zondagmorgen en ik ben op tijd wakker. Na de koffie doe ik mijn wandelschoenen aan voor het maken van een wandeling door een stille wijk. De meeste mensen slapen nog en ik ben even alleen op straat. Ik mijd de doorgaande weg en loop langs huizen waarvoor vele auto’s staan geparkeerd. De auto heeft nog geen zin. Na een uurtje kom ik bij de doorgaande weg en de eerste auto’s rijden alweer. Ze zijn wakker of de mensen zijn wakker en rijden alweer auto.
Het doet me denken aan dat boek van Stephen King. Gelezen in de jaren 90 en de machine heeft er zin in en wil de macht en dwingt de mens tot… Machines met een ziel en een eigen wil en het enige wat ze willen is de macht en doen waar ze voor geschapen zijn en ze willen de mens niet meer….. En paar jaar later een psychose met hetzelfde thema. Een nachtmerrie.

Kom weer uit bij de auto. Ontworpen om te rijden en om ons van a naar b te brengen. Zonder de mens kunnen ze nog niet rijden met de klemtoon op nog.
Net zoals vele andere machines ontworpen om ons leven gemakkelijker te maken. Eigen kracht en ik hou van eigen kracht en de fiets en de benenwagen. En als het niet anders kan de trein en de bus en soms ook gewoon just for fun met bus en trein.
Andere tijden en hopen dat het verhaal van Stephen King en die psychose nooit waarheid worden. Ik ben zoals jullie wel weten geen fan van de auto en dat heeft ook weer te maken met vrijheid en geen slaaf willen zijn van.

Even iets anders ik las deze week dat er meer computers en smartphones zijn dan mensen op onze mooie aarde. Ook zoiets en de komst van robo sapiens. Nu al vragen we google om raad als we een probleem hebben en nu al kunnen de meesten de weg niet meer vinden zonder de routeplanner. Macht en wie heeft de macht en wie maakte wie.
De toekomst en in hoeverre kunnen we nog zonder en hoe gaat het verder. Onze honger naar kennis en sneller en sneller. Hoe we machines gebruiken om onze honger te stillen en wat is het streven ?

Hoe we de computer en smartphone gebruiken voor van alles en nog wat en hoe we steeds afhankelijker zijn geworden van. Kunnen we nog wel zonder en belangrijker willen we nog wel zonder.
Tijden en tijden veranderen en de mens mag mee veranderen. Snelheid en hoe snel het  de laatste 50 jaar wel niet is gegaan en natuurlijk ontwikkeling en evolutie. En wat is ontwikkeling en wat mag je een echte verandering dus evolutie noemen?

De mens en in sommige opzichten is de mens vergeleken met 100 jaren geleden niet veel veranderd. Beter en beter hebben we het door al die ontwikkelingen wel gekregen. Zwaar werk  bijvoorbeeld gemakkelijker geworden en de wereld ligt aan onze voeten als het gaat om.
Vrij zijn en in hoeverre zijn we nog vrij van. Geeft de auto ons vrijheid of…  De computer en de smartphone en verslaafd zijn aan en in hoeverre zijn we verslaafd aan en is dat erg.

Ach ja misschien loop ik wel weer te zeuren en moet ik wat meer gaan genieten van wat we als mensen hebben bereikt……..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten