Pagina's

dinsdag 23 januari 2018

schrijven en lezenGisteren in het nieuws en het schijnt dat schrijven geen apart vak meer is op de basisschool. Handschriften en schrijven met een pen op een stuk papier. Mijn eigen handschrift en hoe slechter dit wordt. Links zijn en schrijven en dat zie ik dan terug als ik een stukje schrijf met een pen. Net leesbaar en voor een ander bijna niet te ontcijferen. Hoe vaak ik nog een pen pak om iets op te schrijven en hoe zeldzaam dat is. Typen kan ik natuurlijk wel en ik ben heel blij met mijn typediploma. De Mavo en een verslag schrijven met pen en papier en wat was ik blij met de typemachine.
Mijn lief schrijft meer dan ik en ik denk even aan die vele boodschappenlijstjes en haar agenda en het is leesbaar 😊.
Mijn handtekening zetten lukt nog net en hoe onwennig schrijven met pen voor mij is geworden en het wordt steeds slechter. Ik dacht dat schrijven nog steeds een vak op de basisschool was en taal is dat wel maar schrijven niet meer.
De jaren 70 en voor sommige beroepen moest je goed en leesbaar kunnen schrijven. In deze tijd met de computer en het toetsenbord niet echt meer nodig. Taal en het Nederlands leren en goed kunnen schrijven hoort in mijn ogen bij de basis. De meerderheid in Drenthe vond volgens mij schrijven niet zo belangrijk meer. Baal wel eens van het feit dat mijn handschrift zo slecht is en slechter wordt.
Toch maar weer een goede pen kopen en oefenen en hoe gemakkelijk de computer en het toetsenbord dan is 😊.

Ook het lezen is zoiets en hoort in mijn ogen ook bij de basisvaardigheden. Mijn jeugd en al die boeken die ik verslond. Tot ver in mijn tienertijd jeugdboeken lezen en hoe mijn fantasie geprikkeld werd. Ook lezen doet de jeugd niet zoveel meer en ook dat vind ik jammer.
Lezen en het scherpen van je geest. Fantasie en werkelijkheid en hoe je je fantasie kunt prikkelen door te lezen. Mijn lief leest veel en in ieder geval iedere dag voor het slapen gaan. Zelf lees ik niet zoveel meer en soms wil ik het weer op gaan pakken. Lezen en hoeveel ik wel niet heb gelezen en hoe weinig ik nu lees.
Snel de krant in de ochtend en mijn eigen stukjes lees ik na het schrijven weleens en dat is het op dit moment. Voornemens en soms neem ik me voor weer boeken te gaan lezen. Tot op dit moment niet gelukt.
De jeugd kijkt liever filmpjes op de computer dan dat het een boek leest en ook dat is jammer en zo mag iedere generatie het op zijn of haar eigen manier doen maar jammer vind ik het wel.
Prikkelen en zo kun je je geest op vele manieren prikkelen en scherpen en lezen en schrijven zijn twee manieren om jezelf te scherpen maar ook om jezelf bezig te houden.
Uit verveling een boek pakken en gaan lezen en verveling is er in deze tijd ook niet… Met al die prikkels van bijvoorbeeld de sociale media en de smartphone 😊.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten