Pagina's

zaterdag 13 januari 2018

geboren in de Nederlanden

Kijk graag tv en zie dan andere plekjes op onze mooie aarde. Slechter en meestal is het leven daar slechter dan in de Nederlanden. Oorlog en ik probeer me voor te stellen hoe het is om bijvoorbeeld geboren te worden en op te groeien in Afghanistan, Syrië of Jemen. Oorlog, geweld en honger en hoe het is om bijvoorbeeld in een Afrikaans land te leven. Tv en je ziet dan de beelden van Europa en hoe het leven daar is en je wil er naar toe. Welkom en echt welkom ben je dan niet.

Vogel zijn en ik probeer me voor te stellen hoe het is om een vogel te zijn. Vrij zijn en vliegen over de aarde en je bent geen geld of paspoort nodig. Voortplanting en dat is je enige doel en eten en drinken natuurlijk en dat is gratis.

Geboren in Drenthe en nog nooit ergens anders gewoond. Toeval of geluk en mogen wonen in een rijk land als Nederland. Alles uitzetten en geen nieuws tot me nemen of andere ellende en ik kan ons land zien als een paradijs 😊
Drenthe en Drent mogen zijn tussen de Drenten en wat zijn dan mijn karaktereigenschappen en wat hoort bij mijn Drent zijn. Turf, jenever en achterdocht denk ik dan. Geboren in een veenkolonie. Een klein dorp vergeleken met bijvoorbeeld een stad in het westerse deel van de Nederlanden en ook klein vergeleken met Emmen.

Wonen en leven en iets meer dan 20 jaar in Emmer-Compascuum gewoond en al meer dan 30 jaren in Emmen. Je kunt vertrekken en toch blijf ik een emmercompascuumer en wat dat betekent. Geen idee

Nederlander zijn en voel ik me een Nederlander. Het Wilhelmus en de Nederlandse vlag, het Koningshuis en nog veel meer. Het zegt me niet zoveel. Mens zijn of Nederlander zijn en dan vind ik mens zijn belangrijker.
Ontkennen en ontkennen dat ik een geboren en getogen Nederlander ben. Ik kan het wel doen maar toch ben ik het. De taal bijvoorbeeld en mijn moedertaal. Het Nederlands en andere talen ken ik niet. Het dialect en een beetje Engels en Duits en dat is het.
Geboren worden en veel hangt nog steeds af van het plekje waar je geboren wordt. Toeval of voorbestemd… Het leven en hoe verschillend het leven op onze aarde kan zijn. Welzijn en welvaart en hoe het 1 niet zonder het ander schijnt te kunnen.
Geboren in de Nederlanden en hoe je leven er dan uitziet. Het kapitalistische systeem en hoe dit bijna overal op aarde is omarmd. Hoe goed ik het dan heb en niet alleen vergeleken met leven in Afrika of het Midden-Oosten om maar wat te noemen.

Het paradijs en alles om je heen kleiner maken en alles in overvloed. Leven en mogen sterven in de Nederlanden en hoe blij ik soms ben met leven in ons land. Mopperen en ook ik mag graag mopperen en soms ontevreden zijn. Op een mooie dag even lopend naar de winkel en de overvloed zien en het mopperen wordt weer minder en minder.
Ziektes en het sterven en de mensen die onze aarde mogen verlaten op weg naar nog iets mooiers.
Meningen en de vele meningsverschillen en hoe weinig daar aan het eind van ieders leven van overblijft.  

Klagen en vaak heb ik niets te klagen en ook dat mag ik soms vergeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten