Pagina's

woensdag 10 januari 2018

Eerste levensbehoeftes

Eten en drinken en dat is het eerste waar ik aan denk als iemand het over eerste levensbehoeftes heeft. Geen mens kan zonder water en brood. De bakker, de slager en de kruidenier als ik dan even aan mijn jeugd denk. Mijn moeder die zorgde voor het eten en drinken. Nu mag ik dat zelf doen en ook mijn lief doet daarin haar ding. Hoe lastig eten en drinken kan zijn. Ik denk even aan die hele grote supermarkt met al zijn keuzes. Aan al die deskundigen die je vertellen en die weten wat goed eten en drinken is. Moeilijk en hoe moeilijk je eten en drinken kunt maken. Ik hou het simpel en eten wat de pot schaft. Keuzes en het eten en drinken van mijn jeugd in ere houden.

Slaap is ook iets waar geen mens zonder kan. Rust en elk lichaam is rust nodig en slapen is goed voor lichaam en geest. 8 uren slaap per dag kan genoeg zijn en sommigen zijn meer en anderen weer minder nodig. Zelf heb ik aan 8 uur slaap meestal genoeg. In slaap vallen is voor mij geen probleem en doorslapen ook niet. Ik hoef de wekker meestal ook niet te zetten. Het wakker worden mag ik aan de natuur overlaten.
Geen mens kan het alleen en samen zie ik voor mezelf ook als 1 van de eerste levensbehoeften. Voor kluizenaar ben ik niet in de wieg gelegd. Samen en delen is voor mij ook belangrijk. De liefde mag ik ook niet vergeten te noemen. Liefde die ik voel voor mijn lief en voor mijn medemens. Liefde voor het eten en drinken en voor de planten en dieren. En voor de zon, de maan en de sterren.
Licht en donker en ook dat is iets waar we niet zonder kunnen. Alleen maar donker en we overleven het niet. Alleen maar licht lijkt me ook geen pretje.

De aarde en zonder de aarde geen leven. Misschien is er nog ergens anders in het heelal leven en kunnen we daar naartoe. Tot nu toe nog geen bewijs.

De eerste levensbehoeften kunnen voor iedereen hetzelfde zijn en toch kan het ook heel persoonlijk zijn. Werk bijvoorbeeld en dat is dan weer persoonlijk. Velen vinden het nodig dat we werken en anderen weer niet. Niet iedereen kan niets doen en niets doen is ook weer iets dat niet bij de mens past en ik denk even aan. Het systeem is ook zoiets en dat zorgt ook weer voor vele verschillen tussen de mensen op onze mooie aarde. Geld zou ik persoonlijk wel weer zonder kunnen net als de auto en bijvoorbeeld politiek. Maar ja jammer genoeg ben je voor eten en drinken geld nodig. Net zoals voor een dak boven je hoofd, gas, stroom en licht en meer….
Eten en drinken en kleding, een dak boven mijn hoofd, warmte en licht en donker, mijn medemens, iets te doen en de liefde zijn dus echt dingen waar ik niet zonder zou kunnen.
Schrijven is eigenlijk ook 1 van mijn eerste levensbehoeften geworden. Zonder zou ik denk ik niet meer kunnen. En wat is zonder…. Praten en het is voor mij ook een manier van praten of moet ik het communiceren noemen…..

Luxe en wat voor de 1 gewoon is geworden is voor de ander een mooie droom. Water uit de kraan bijvoorbeeld en op sommige plekjes blijft dat een mooie droom. Eten en drinken en dat is er in ons land in overvloed. Op andere plekjes weer veel te weinig en dat snap ik niet. Meer samen en meer delen en daar droom ik dan weer van en  ook dromen is voor mij 1 van de eerste levensbehoeften.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten