Pagina's

dinsdag 30 januari 2018

de zon en de volle maan

Het verschil tussen de kortste en langste dag in ons land is meer dan 8 uur. Licht en donker en op de langste dag is er meer dan 8 uur licht vergeleken met de kortste dag. De zon en de aarde en de afstand tot de zon of is het anders. Hoe verder van de evenaar hoe groter het verschil tussen de kortste en langste dag. Hoe dit kan weet ik even niet en ik hoef niet alles te weten 😊

De natuur en de verschillen tussen de verschillende jaargetijden. Het gras groeit in de winter niet en ook andere gewassen hebben geen zin in groeien. Geen bladeren aan de bomen en ook de vissen in de vijver houden hun winterslaap. Het verschil tussen licht en donker en natuurlijk de temperaturen. Een dagtemperatuur van 15 of is het 10 graden of hoger komen in de winter niet voor. En 10 graden in de zomer vinden we weer veel te koud.
Zomer en winter en de grote verschillen tussen deze twee jaargetijden. Hou wel van dit verschil. Winters die steeds warmer worden en steeds meer op de herfst gaan lijken. Dat vind ik dan weer minder leuk. Een zomer zonder een hittegolf is een mindere zomer en zo nog veel meer.
De zon en de invloed van de zon op ons dagelijks leven. Ook dat wordt minder en minder. Werk en het meeste werk gebeurt binnen tussen 4 muren en veel werk in de natuur is er niet of niet meer. De zon en als de zon schijnt lijkt de wereld veel leuker terwijl de rottigheid gewoon doorgaat.
Licht en donker en ik hou van buiten zijn. In de zomer ben ik meer buiten te vinden dan in de winter. Op een mooie zonnige winterdag is het buiten ook goed toefen en zit ik weer even op het muurtje bij de Hema. Minder aanspraak dan in de zomer en de winterslaap natuurlijk. De zon en de natuur en de grote invloeden van de zon op de natuur. De mens afhankelijk van de natuur en afhankelijk van het draaien van de aarde om zijn eigen as en het draaien van de zon.
De maan en ik hou van de volle maan. Denk wel eens aan vroegere tijden en de betekenis van de volle maan voor de mensen toen. Onze christelijke feestdagen en het is niet voor niets dat Pasen altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente is. En Pinksteren, Hemelvaartsdag en carnaval hebben weer alles met Pasen te maken.

Slapen en ik slaap ook onrustiger bij volle maan. Ook iets waar ik me pas een paar jaar van bewust ben. De invloed op water en de invloed van de volle maan op mijn dromen. Water en de mens schijnt voor driekwart uit water te bestaan. En daar heeft de volle maan dan weer invloed op.
Vanavond (31januari) is het weer volle maan. Zo om de 28 dagen is het tijd voor volle maan en dat heeft ook weer met de zon te maken. 
Volle maan en veel betekenis heeft het voor de moderne mens niet meer. De natuur en licht en donker en we zien het als iets vanzelfsprekend. Zonder de zon en de maan gaat het niet. Vieren en zo vieren we allang de volle maan niet meer. Bijgeloof en ook bijgeloof als het om de zon en de maan gaat is er niet zoveel meer. 
Geheimen en het hoe en waarom van het licht en het donker en het hoe en waarom van de volle maan. Tijd en hoeveel we hebben geleerd sinds vroegere tijden en verklaringen. Mysterie en zo is er nog weinig mysterie als het gaat om bijvoorbeeld de volle maan. Houden van en ik hou van het licht en het donker en van de volle maan.
Vanavond weer heerlijk dromen en hoe mijn dromen anders en leuker kunnen zijn bij volle maan en soms ……

Geen opmerkingen:

Een reactie posten