Pagina's

zaterdag 2 december 2017

Verdwalen


niet meer weten waar je bent of waar je heen moet

Vandaag de eerste wandeling van het winterkwartet van de wandelclub. Vanuit Angelslo en dan het bos in. De route is bepijld en het is dus gewoon een kwestie van de pijltjes volgen en uiteindelijk kom je weer bij het beginpunt uit. Het afgelopen jaar vele wandelingen gemaakt. Veelal bepijld en soms in een omgeving waar ik de weg niet weet. Het blijft dan goed opletten en de pijltjes volgen. Zonder die pijltjes verdwaal ik hopeloos. Ik denk even aan de auto en het navigatiesysteem en het merendeel van mijn medelanders weet zonder dat ding de weg niet meer en zou hopeloos verdwalen. Vertrouwen is dan belangrijk en bij het wandelen vertrouw ik op de routeuitzetters. Bij het navigatiesysteem in de auto is vertrouwen ook het allerbelangrijkste.

Links af en rechts af en lopen in een cirkel of vierkant en steeds dezelfde kant op en ik kom weer uit bij het beginpunt. Het pieterpad gelopen en vertrouwen op het boekje en de roodwitte markeringen en de bus en de trein om weer thuis te komen. Ook dan speelt vertrouwen een grote rol.

De weg kwijtraken en niet meer weten waar je bent of waar je heen moet. Zelf ook wel eens verdwaald en vertrouwen op jezelf en dat ik de weg weer terug zou vinden. Mensen en andere mensen nodig hebben om de weg weer te vinden. De weg kwijt zijn en dan figuurlijk. Niet meer weten waarvoor je leeft en waarom. Mensen kunnen ook op die manier de weg kwijtraken. Dromen van meer en meer bijvoorbeeld en erachter komen dat dit niet de weg is naar geluk. De vele mensen met een burn out en te veel en te vaak te veel vragen van jezelf. De weg en cirkels en hoe vaak men in cirkels loopt om steeds weer uit te komen bij het begin.

Vertrouwen en ik denk even aan de politiek en de politieke leiders die vele mensen de weg wijzen. Iemand volgen die de voor jou juiste weg weet. Meningen en de vele meningen van mensen in ons land. Vele politieke leiders die de weg weten en dit graag met het volk delen. En ik mag kiezen voor de leider met de voor mij juiste weg. Verdwalen en hoe in het verleden velen zijn verdwaald doordat ze de verkeerde persoon volgden. De vele oorlogen en de vele doden die dit met zich mee bracht. De geschiedenis leert ons dat het heel gevaarlijk kan zijn blindelings te vertrouwen op…

Kritisch zijn en niet blindelings vertrouwen op.. Tijdens de wandeling vandaag door een voor mij bekende omgeving ben ik kritisch en volg ik niet blindelings de pijlen. Besluit aan het eind mijn eigen weg te gaan volgen. Ik weet de weg. Als ik de weg niet weet ben ik afhankelijk van de pijlen. Laatst bij mijn broer in de auto en hoe we de aanwijzingen van het navigatiesysteem negeren en hoe leuk het kan zijn het beter te weten en belangrijker nog: ”de weg te weten”.
Verdwalen en soms moet je het risico nemen te verdwalen. Verdwalen is ook niet erg. Als je uiteindelijk maar komt waar je naar toe wilt en dat mag dan ook wel wat langer duren.

Kennis en hoe kennis kan voorkomen dat je verdwaalt. Met de trein bijvoorbeeld en ik weet waar Utrecht ligt en Amsterdam en Maastricht en hoe ik dan soms met een omweg en ‘zonder te verdwalen’ weer in Emmen terecht kom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten