Pagina's

donderdag 7 december 2017

regels en wetten en natuurlijk het geweten

Regels en ik probeer wel eens terug te gaan in de tijd. In mijn gedachten naar mijn jeugd en of ik strenge ouders had of niet. Generaties en 3 oudere broers en 1 oudere zus hebben en verhalen. Hoe de ouderen wel eens zeggen dat ze het voor ons gemakkelijker hebben gemaakt. Regels en de regels die er in ons huis waren.. Kan me zo niets herinneren. Vrije opvoeding en dan heb ik denk ik wel een vrije opvoeding gehad. Met weinig regels en weinig moeten. Oudere ouders hebben en misschien hadden ze er geen zin meer in. Nog 3 kinderen en alweer de opvoeding. Jongen en meisjes en dat verschil was duidelijk aanwezig. De meisjes die veel moesten en de jongen die het zelf mocht uitzoeken 😊 Begeleiding heb ik later wel gemist en keuzes moeten maken en er niet aan toe zijn.
Regels
Verkeersregels en ik denk even aan het verkeersdiploma op de lagere school. Regeltjes leren en rechts heeft voorrang en zo meer. Later bij het autorijbewijs geen zin hebben in theorie leren. Ik heb mijn verkeersdiploma toch al 😊 Hoe de verkeersregels in de loop der tijd zijn aangepast en veranderd en rechts heeft natuurlijk nog steeds voorrang. Regels en hoeveel regels er in de loop der tijd wel niet zijn bijgekomen. Wantrouwen denk ik weleens.. Gaat men uit van het goede van de mens of het slechte en meer en meer gaat men uit van het slechte in de mens . Regels moeten er zijn maar zoveel en altijd maar uitgaan van het slechte van de mens. De goeden lijden onder de slechten en dat is jammer.  Ik ben wel blij dat ik weinig moeten ervaar en bijvoorbeeld niet afhankelijk ben van bijvoorbeeld een bijstandsuitkering. Regels mogen er zijn maar het mag wel wat minder en het zou leuk zijn dat men wat meer uit zou gaan van het goede in plaats van het slechte.
Het geweten
Van nature weten wat goed en wat slecht is. Geen moeite hoeven doen om je aan bepaalde regels en wetten te houden. Durf hier wel te beweren dat ik een geweten heb. 1 keertje iets gestolen in een supermarkt en mezelf aangegeven en om straf gevraagd 😊. Daarna nooit meer iets gestolen. Verder weet ik van nature wel wat goed of slecht is. Het geweten en is dit te leren of krijg je een geweten door je opvoeding en door wat je in je jeugd ziet en leert.. Mis het wel eens in de media en men heeft het niet vaak over het geweten. Met een geweten geen diefstal meer en geen hebzucht en geen mensen die streven naar alles. Kan het geweten per mens verschillen en  anders zijn?  Dat vraag ik me ook weleens af. De krant en tv en de verhalen over criminaliteit en hebzucht en machtsmisbruik en nog veel meer. Hebben die mensen geen geweten of ziet dat geweten er anders uit….
En dan heb je natuurlijk nog al die wetten in ons land. Een groep regels die samen een wet vormen. Heb hier niet zoveel verstand van. De grondwet bijvoorbeeld en artikel 1 en onder gelijke omstandigheden een gelijke behandeling en vaak ben ik het hier mee eens of niet. Binnenkort een blog over dit artikel of niet natuurlijk… Zonder regels en wetten gaat het niet maar het kunnen er ook teveel zijn.  Te ingewikkeld kan natuurlijk ook en dan zie je door de bomen het bos niet meer….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten