Pagina's

vrijdag 15 december 2017

(mooi) Emmen

Tientallen jaren geleden en verhuizen. Van Emmer-Compascuum naar de wijk bargeres in Emmen. Een logische stap. Het niet meer lekker in mijn vel zitten en me niet meer thuis voelen en de wijde wereld in. Nu ligt Emmen niet zover van Emmer-compas ๐Ÿ˜Š. In het begin nog aan het werk en later ziek en herstellen. De Bargeres en mijn flatje en de vele blues die ik daar had. Het oranjekanaal met zijn vele bomen en hoe vaak ik wel niet gewandeld heb langs het oranjekanaal richting zuid-barge en verder. Later op fietse van de wijk bargeres naar de wijk emmerhout waar ik later mijn lief tegenkwam.
Bargeres en of ik het een mooie wijk vond. De weg vinden en de onlogische nummering in de vele brinken. Mijn flatje op loopafstand van het winkelcentrum en op loopafstand van het oranjekanaal. Mooi en kun je iets mooi vinden als je niet lekker in je vel zit….
Nu al jaren wonend in de wijk Angelslo. Een woonwijk met alleen maar platte daken en veel nationaliteiten. In de volksmond heeft men het ook wel eens over Turkistan. Omdat er veel Turken wonen en nu in 2017 vele nationaliteiten. Een echt volkswijk met vele mensen met een uitkering.  Wel een leuke wijk met veel groen en op fiets en loopafstand van het centrum van Emmen.
Emmen centrum en elke dag kom ik er wel. Niet omdat het zo’n mooi centrum is maar het ligt op de route. Echt mooi vind ik het centrum niet. Geen historie en het is een samengeraapt zooitje als het om de bebouwing gaat. Veel gebouwd en veel afgebroken. Nu met vele winkels in gebouwen die niet echt bij elkaar passen.. Het muurtje bij de Hema waar ik graag mag zitten. Ik zie vele bomen, een paar terrasjes, een paar oude gebouwen en wat nieuwbouw. Het past niet echt bij elkaar. Autovrij is het centrum grotendeels wel en dat spreekt me dan wel weer aan.. Mensen kijken zonder de dure consumpties van een terras. De laatste tijd kun je me af en toe iets verderop vinden op een bankje tegenover de grote kerk. Vernieuwing en de grote kerk zal er over 100 jaar nog wel staan. Bij de rest heb ik mijn vraagtekens…
Het Noorderdierenpark midden in het centrum en ooit mijn favoriete plekje. Vele jaren een abonnement gehad. De savanne met zijn vele dieren. Heerlijk op een bankje met in de verte de grote kerk. Een echte dierentuin. Inmiddels een nieuwe dierentuin en men heeft het over een belevingspark. Beleven en niet alleen maar dieren kijken. Aan de andere kant van het centrum. Helemaal nieuw met ervoor een groot plein. 30 euro voor een kaartje is voor mij te duur. Een abonnement kost 75 euro en ook dat is veel geld. Ik ben er nu een paar keer geweest en ik heb het wel gezien en ik mis de oude dierentuin. Dit wordt nu een park of het is al een park….
Mooi Emmen en ik denk aan het vele groen en het bos de “Emmerdennen’ en wekelijks kom ik wel even in het bos. De oude buurten rond het centrum met zijn mooie huizen vind ik ook wel leuk. En natuurlijk Boslaan 135. Een pand uit de jaren 20 of is het de jaren  30 van de vorige eeuw en mijn stamcafรฉ zit in dit pand.
Emmen, een stad en ik denk even aan die vele auto’s die ik er op een willekeurige dag zie rijden en de weinige fietsers en wandelaars. Voorzieningen en o.a.  een ziekenhuis en treinstation. Treinen doe ik graag. Een prima alternatief voor de auto.
Emmen, nu al meer dan 30 jaar mijn woonplaats en ik denk dat ik er de rest van mijn leven wel blijf wonen en ik woon er graag ๐Ÿ˜Š

Geen opmerkingen:

Een reactie posten