Pagina's

zaterdag 16 december 2017

Iedereen heeft een reden en ik ook 😊Meningen en zo kun je een mening over iets of over een ander hebben. Gedrag en iemand laat iets zien of zegt iets en jij weet waarom. Verplaatsen en hoe gemakkelijk het kan zijn je in een ander te verplaatsen. Mis en hoe vaak mensen het dan weer mis kunnen hebben. Redenen en hoeveel redenen er wel niet kunnen zijn voor het gedrag en de woorden van de ander en de woorden en het gedrag van jezelf.

Oordelen en beoordelen en ook ik hou me hier wel eens mee bezig. Een kleine twee maanden geleden een stukje geschreven over roddelen en dat ik hier niet aan mee doe. Snappen en soms snap ik iets of een ander niet. Praten over kan er dan voor zorgen dat je iets of een ander gaat begrijpen. Toch probeer ik dit niet te doen. Kort en objectief zonder oordelen is dan het streven 😊 Ook omdat ik ook niet perfect ben en wie ben ik om een ander te veroordelen.

In mijn leven vele mensen met een psychiatrische handicap tegengekomen en vele verhalen gehoord. Hoe mensen te snel en te vaak iemand veroordelen of beoordelen op een klein aspect van iemands persoonlijkheid. Hoe moeilijk het kan zijn om iemand echt te leren kennen of te begrijpen.
Begrip en hoe weinig begrip men kan hebben voor iemand die verward is of verward gedrag laat zien. Hersenen en hoe weinig we hier nog van af weten. Gekte en wat is echte gekte ? Hoe men verward kan raken van onze steeds maar moeilijk wordende samenleving. Hoe men iets kan ervaren als gekte terwijl velen die gekte niet zien of niet kunnen zien.

Redenen en iedereen heeft een reden voor zijn of haar eigen mening. Soms zou ik willen dat mensen wat minder snel zouden oordelen, beoordelen en erger nog zouden veroordelen.

Wanneer ken ik iemand echt en wanneer mag ik oordelen. Mensen en wanneer is iemand een slecht mens en wat doet iemand besluiten iets slechts te doen. Zelf heb ik bijvoorbeeld de diagnose schizofrenie. Denk even aan al die verhalen in de krant en hoe mensen met die diagnose andere mensen geweld aandoen en hoe ze over grenzen gaan. Een psychose en wat is een psychose ? Ook dit kan per persoon verschillen. Iets anders en hoe vele mensen met de diagnose schizofrenie slachtoffer worden van geweld. En dat lees je niet in de krant. Redenen en wat zijn de redenen van het hoe en wat en wat is het waarom ? Ook een psychose kan positief zijn. En ben ik een schizofreen of heb ik schizofrenie. Denk even aan suikerziekte en ben je suikerziekte of heb je suikerziekte 😊 En diagnoses en hoe weinig dit van iemand kan zeggen.

Zelf probeer ik dus niet te oordelen of te veroordelen. Mens zijn en niet altijd perfect en dan gaat het wel eens mis en oordeel en veroordeel ik ook. Anders zijn en hoe vaak anders zijn weer verkeerd uitgelegd wordt of op verschillende manieren uitgelegd kan worden. Gekte en wat doet gekte bijvoorbeeld met je hersenen en welk gedrag kun je daardoor laten zien. En dan de medicijnen die gekte moeten voorkomen en de bijwerkingen.

Acceptatie en accepteren dat er mensen zijn die het bijvoorbeeld anders zien. Acceptatie en zo kan ik niet door iedereen goed begrepen worden en zo mag ik mensen ook verkeerd begrijpen. Er zullen altijd verschillen zijn en blijven  en iedereen heeft een reden…. Net als ik 😊

Geen opmerkingen:

Een reactie posten