Pagina's

maandag 11 december 2017

fantasie of werkelijkheid

Afgelopen maanden gekeken naar het tv-programma robo-sapiens. Een vader op zoektocht langs nieuwe technieken en de mogelijke rol van de robot in de samenleving en in de toekomst. Hoe ziet het leven van zijn kind er over 50 jaar uit. Half mens en half robot en onsterfelijk. Een kopie van je brein in een computer stoppen of een nieuw lichaam met een oud brein. Fantasie of werkelijkheid en wat betekenen nieuwe technieken en wat brengt ons de vooruitgang.

Geen werk meer of kan dat niet. Verandering en beroepen die allang verdwenen zijn en nieuwe beroepen natuurlijk. De techniek bepaalt het tempo en de mens hoeft alleen maar te volgen. Geen mensen meer als president en anders. Een robot of computer aan de macht en wat betekent dat voor ons als mens. Overbodig zijn en de computer gaat bepalen wat we als mensen mogen en moeten. Afgelopen nacht een droom en alles wordt anders. Economisch afhankelijk en economisch geen waarde meer hebben en wat blijft erover. Samen en we zijn niet meer dan een kolonie mieren. Dat denk ik nu ook weleens. Zonder elkaar kunnen we niet en ieder mens is van belang en is nodig..

Een basisinkomen en werken hoeft niet meer. Vrij zijn en zonder geld door het leven kunnen. Het kapitalisme heeft zijn langste tijd gehad en er komt een nieuw systeem. Zonder woorden en we hebben voor dat nieuwe systeem nog geen woord. Uitvindingen en anders.

Half robot/half mens en er zijn al mensen die een onderhuidse chip hebben en zonder die chip krijgen ze hun huis niet meer open en kunnen ze geen geld meer uit de muur halen. Onderdelen en vele onderdelen van de mens kun je al vervangen door iets kunstmatig. De biologie en een nieuwe long of nier komt uit de 3d printer en in hoeverre ben je dan nog mens… of wordt de mens meer en meer een machine..

De aarde en het steeds maar weer meer vragen van de aarde. De toekomst en kan de mens overleven zonder al wat de aarde hem biedt. Klimaatverandering en het moet anders en we moeten minder en minder. De toekomst en welk systeem past het beste bij de aarde, de planten en de dieren. De mens centraal of alles centraal en de mens is maar een mens en meer ook niet. Het kapitalisme en van crisis naar crisis en tussendoor alleen maar meer en meer. De aarde overleeft het wel maar wij mensen dan… Een computer die besluit dat de aarde zonder de mens beter af is. Wat hebben we geschapen en wie maakte wie.

Fantasie of werkelijkheid en ik denk even aan die droom van afgelopen nacht. Alles staat in de computer en die herschrijft de geschiedenis en wij mensen mogen of is het moeten alleen maar volgen. Te negatief kan dit ook zijn en de mens blijft bepalen en de machine volgt. We zien wel en de toekomst blijft ongewis. Het licht zien en misschien zien we ooit collectief het licht. Figuurlijk dan want letterlijk kan het licht zien ook het einde zijn of iets anders betekenen 😊

Fantasie of werkelijkheid en fantasie kan fantasie blijven en fantasie kan ook ooit werkelijkheid worden. Dromen en zo hoop ik dat sommige van mijn dromen nooit uit zullen komen en altijd dromen zullen blijven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten