Pagina's

zaterdag 30 december 2017

basisinkomen

Wat het kapitalisme je aan onkosten verschuldigd is

Basisinkomen en zo af en toe lees ik er weer iets over. Een vast bedrag per maand waar je niets voor hoeft te doen. En wat je eventueel aan kunt vullen met wat je voor werk krijgt. De bijstand en men heeft het over een regelarme bijstand. Zonder verplichtingen en allerlei regeltjes die vaak gebaseerd zijn op wantrouwen en gratis geld mag niet. Zelf zit ik al meer dan 25 jaren in de WAO en ik zie het vaak als een basisinkomen waar ik niets voor hoeft te doen. Als het om de hoogte gaat komt het steeds dichter bij een bijstandsuitkering. Ook omdat het jaarlijks bijna niet stijgt.

Het kapitalisme en ik ben nu eenmaal geld nodig om te wonen, te eten en te drinken, voor mijn kleding, gas, water en licht en nog meer. Ons land heeft een kapitalistisch systeem en zonder geld kun je niets en zelfs niet leven. Niet mijn eigen keuze en hoe leuk zou het zijn als ik kon kiezen. Naast het kapitalisme heb je het communisme en misschien nog wel meer vormen van samenleven. Ik denk even aan the Amish, een religieuze groep mensen in de VS en hoe de jeugd mag kiezen. Zou ook wel willen kiezen tussen twee of meer vormen van samenleven. In ons land heb je die keuze niet. Toch geeft een WAO uitkering vrijheid. Meer vrijheid dan een bijstandsuitkering en ik moet toch leven.

Geld en hebzucht en nooit genoeg hebben. Ook iets wat je in ons land terugziet. En de economie en het gaat goed als er een stijgende lijn is. Ook aan groei zitten grenzen. Ook al denken de meeste mensen van niet. Zag afgelopen zondag een stukje over een cirkel en de economie zien als een donut en niet steeds meer en meer… Een ander en beter geluid. Helaas is het een kleine minderheid die het anders wil en de meerderheid wil alleen maar meer en meer….

Werken voor je geld is uit. Vanaf nu werkt iedereen voor de samenleving

Zelf doe ik veel dingen voor een ander. Ik denk even aan dit krantje, een aantal websites, activiteiten binnen het inloophuis en wat dingen thuis. Allemaal voor niets en ik hoef er geen cent voor. Dagbesteding en niets doen is niet leuk. Ik ken vele mensen die voor niets iets doen. Gewoonweg om bezig te zijn. Niet voor het geld. Werken voor je geld en voor de meeste mensen is werken voor geld de normaalste zaak van de wereld. Als men er geen geld voor zou krijgen zou men gelijk stoppen met werken. Vrijwilligers en er zijn vele mensen die vrijwillig iets voor een ander doen. Gewoon omdat het leuk is en we kunnen ook niet meer zonder vrijwilligers. Geld zorgt voor hebzucht en steeds meer en meer willen. Een andere vorm van kijken naar werk. Niet om er steeds meer en meer mee te verdienen maar werk doen waar de samenleving om vraagt. Kiezen voor een beroep in bijvoorbeeld de zorg, voor een goed doel of bij de overheid. Niet om er rijk van te worden maar gewoon omdat je iets voor een ander wilt betekenen. Goede doelen en de salarissen van de bestuurders en zo af en toe hoor ik hier weer iemand schande van spreken. Anders en 1 jaar voor geld aan het werk en zoveel verdienen dat je ook 1 jaar voor niks aan het werk kunt. Genoegen nemen met een onkostenvergoeding en meer ook niet.

Al die mensen die niet kunnen werken en graag iets doen voor de samenleving. Ook al is het maar een paar uurtjes per week. Niet voor het geld maar gewoon omdat ze zich nuttig willen voelen en omdat ze iets voor een ander willen betekenen. Zonder kunnen we als samenleving niet!! 

RESPECT!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten