Pagina's

zaterdag 23 december 2017

Alleen op de wereld


Stel me weleens voor dat ik morgen naar een onbewoond eiland word gebracht. Of ik verhuis naar de jungle van Afrika. Ben ik in staat te overleven zonder supermarkt. Ben ik in staat mijn eigen huis te bouwen en hoe zit het met de wilde dieren. Helemaal alleen zonder wat dan ook. De overweldigende natuur om me heen en ben ik er dan over een week nog. Of val ik ten prooi aan de wilde dieren of gewoon verhongeren of iets verkeerds eten. Kijk weleens kort naar het tv-programma expeditie Robinson over een groep mensen die moet proberen te overleven op een onbewoond eiland en dan ben je niet alleen en mag je samen proberen te overleven. Mijn vader verbouwde zijn eigen aardappelen en groente en was iets minder afhankelijk dan ik. Zonder de supermarkt heb ik geen kans om te overleven. Samen en hoe afhankelijk we van elkaar en van de mensen in de rest van de wereld zijn.

De koffie uit andere streken, de computer uit China. De smartphone en de rommel bij bijvoorbeeld the action. En kunnen we zonder…

Verbinding en ook hier heb ik het even geleden over gehad. Mieren en hoe we lijken op mieren. Veel mensen dicht bij elkaar met elk een eigen specialiteit en zonder andere mensen kunnen we ons niet meer redden.

Zelfvoorzienend zijn en hoe weinig zelfvoorzienend we als land bijvoorbeeld zijn. Het klimaat en als het gaat om eten en drinken zijn sommige producten een ander klimaat nodig en halen we het daar weg. En dat is al eeuwen zo. En dat is maar 1 van de voorbeelden.

Alleen op de wereld en hoe moeilijk het leven dan wordt. Netwerk en zo vormen we als mensen 1 groot netwerk en zonder de verschillende specialiteiten draait het netwerk niet meer. Zonder leraren gaat het niet. Zonder de boeren gaan we dood. Zonder machine kunnen we niet meer. En dan de bakker en de slager. Een eigen huis bouwen en ik kan het niet. Een aardappel poten zal nog net lukken en dan. Kleding en kleding gemaakt in ons land is zeldzaam en zo kun je nog veel meer producten bedenken. Uit Europa stappen roepen sommige mensen. En dan denk ik dan…….

Afhankelijk of onafhankelijk zijn en zo zijn we allemaal afhankelijk van elkaar geworden. De samenleving en zo moeten we het wel samen doen. In je eentje redt je het niet meer. En alleen op de wereld en overleven. Heb bewondering voor mensen die dit nog kunnen. 999 van de 1000 mensen kunnen dit niet meer of moet ik schrijven 9999 van de 10.000 mensen kunnen dit niet meer. Samen en niet alleen natuurlijk. En hoe we het nog steeds samen moeten doen.  De hunebedbouwers en hoe onafhankelijk ze als volk waren. De eerste Drenten zonder stroom, gas en machines en ook toen kreeg men al hulp van mensen uit andere streken. Men heeft het over simpel en primitief als men het over die tijd heeft. Beledigend denk ik dan weleens en hoe weinig weten we van die tijd en hoe simpel en primitief zijn we nu nog….

Samen en ben weleens jaloers op de landen waar men het nog anders doet en waar bijvoorbeeld het geld niet zo’n grote rol speelt en waar men het nog doet zonder bijvoorbeeld het vele geld, de computer en andere hulpmiddelen. Zeldzaam en die manieren van leven worden steeds zeldzamer. Jammer 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten