Pagina's

dinsdag 7 november 2017

spelen of passen

Klaverjassen is mijn favoriete kaartspel. Ik hoorde vandaag dat het klaverjassen minder en minder populair wordt. Vooral onder de jeugd. Zou het jammer vinden als er over pakweg 30 jaar niet meer geklaverjast wordt. 162 punten en de helft plus 1 en je hebt gewonnen. Minder is nat. Passen of spelen komt ook voor bij het klaverjassen. Spelen bij een goede kaart en passen bij een minder goede kaart. En dan heb je nog verplicht spelen en zelf troef maken. En je speelt het altijd met zijn vieren en met zijn tweeën. Voor iemand die niet kan klaverjassen is dit alles abacadabra.

Passen en als het om werk gaat heb ik gepast. Al bijna meer dan 30 jaar in de wao en aangepast werk gedaan bij de sociale werkplaats. En maatwerk kennen ze daar niet. Ziek worden van werk en dan passen en kiezen voor mijn gezondheid. De vooruitzichten op werk wat beter bij me zou kunnen passen. Ook dat was er niet. Mijn kaarten bekeken en verliezen of winnen en dan passen.
Auto rijden is net zoiets. Ook daar pas ik voor. Stress en het snelle en snelle en het moet steeds sneller. Hou van rustig aan en op een gegeven moment kwam ik erachter dat zelf auto rijden niet bij me past. En gelukkig had ik de mogelijkheid om te passen. Ik gun iedereen natuurlijk wel zijn of haar auto zolang ik maar niet hoef.

Haast hebben is ook iets wat hoort bij de huidige samenleving en ook dan pas ik. Lekker rustig aan doen is veel beter voor me en ook dat kun je passen noemen.
Meer en meer en ook dan pas ik. Altijd maar groei en altijd maar minder en minder met hetzelfde geld kunnen doen. Dus meer en meer geld om hetzelfde te kunnen en natuurlijk meer kopen en kopen. Ook dan kan ik alleen maar passen. Een uitkering en ook mijn lief krijgt een beetje en meer wordt het niet. Geen probleem als je alleen maar minder wilt 😊

Passen of spelen en passen als je denkt te gaan verliezen en alleen spelen als je overtuigd bent van je winst. Soms kan ik niet passen en kan ik alleen maar kiezen om te spelen en om de strijd aan te gaan. Jaren geleden zag ik een stukje over een boer die koos voor het biologisch boeren. Hij kon er niet meer tegen en moest wel kiezen voor het biologische. Zijn hart en zijn hart gaf hem dit in en hij wou geen spijt krijgen op zijn sterfbed.
De strijd aangaan en dan gaat het niet om winnen of verliezen. Verliezen kan niet als je naar je hart luistert en als je kiest voor…..

Spelen of passen en weten dat als je de strijd aangaat je kunt verliezen. Het spel of de knikkers zegt men ook wel eens. De meerderheid kiest voor meer en meer en werken en geld verdienen en nog veel meer. Ik kan alleen maar kiezen voor iets anders.
Werken omdat het moet en omdat het systeem dat van me vraagt. En zo vraagt het systeem nog veel meer van mij als mens. En ik doe niet meer mee en ook dat is een keuze. En ik kan ook niet anders meer.  Verder blij en dankbaar dat ik kan en mag kiezen voor mezelf :-)

Ik pas als het gaat om veel dingen en niet omdat ik dan niet kan winnen en ik speel ook weleens. Niet om te winnen maar omdat ik geen andere keuze heb.
Doen wat bij me past en laten wat niet bij me past en ook dat is spelen. En het gevoel of het verstand. Verstandelijk weten dat… en dan kiezen voor mijn gevoel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten