Pagina's

woensdag 22 november 2017

ruimteEven zoeken op internet en je vindt verschillende betekenissen van het woord ruimte. 1 van de definities die ik tegenkwam: “Het oneindige heelal met alles wat ze bevat”. Ik hou het wat kleiner en ik kijk dan naar de ruimte die we als mens hebben in ons land. In de jaren 50 en 60 vond men dat ons land te vol was en er te weinig ruimte was voor de boeren. Iedereen moest eten en drinken en daar was ruimte voor nodig en daar was dan te weinig ruimte voor. Mensen werden dus gestimuleerd om te gaan emigreren en velen vertrokken naar bijvoorbeeld Canada of de Verenigde Staten. Nu wonen er meer mensen in ons land dan in de jaren 50 en 60 en de manier waarop we aan ons eten en drinken komen is ook veranderd.

De landbouw is gemoderniseerd en ook de dieren worden anders gehouden. En ook komt veel van ons voedsel uit het buitenland. De vraag of er genoeg ruimte is om voedsel te verbouwen speelt niet meer. Het oppervlakte van een land kun je maar op 1 manier gebruiken. Of natuur of landbouwgrond of je bouwt er huizen op of je legt er een weg aan. Men heeft het dan over ruimtelijke ordening en dit is dan iets wat de regering bepaalt. Niet echt objectief en dan heeft de politiek invloed en dan telt de mening van de meerderheid. In ons land wonen te veel mensen. Dit vond men bijvoorbeeld zo’n 20 jaar geleden en ook dat is nu niet meer aan de orde. Er zijn landen die dichter bevolkt zijn en waar men bijvoorbeeld niet meer dan 1 kind mag. Ook omdat de ruimte in zo’n  land beperkt is en er te veel mensen wonen. In ons land geldt dit niet.

De ruimte die je als mens hebt is soms ook beperkt. Soms zoek je elkaar op en ga je bijvoorbeeld naar een concert of ander evenement en dan heb je weinig ruimte. Dat is dan meestal geen probleem. De ruimte wordt ook bepaald door het plekje waar je woont. Zo is Drenthe dunbevolkt. Zeker in vergelijking met de randstad en dan heb je als mens meer ruimte tot je beschikking en is er ook meer ruimte voor bijvoorbeeld landbouw en bos. Ook hebben we meer ruimte tot onze beschikking door bijvoorbeeld de auto. Voor de auto en nog vroeger voor de uitvinding van het wiel was de ruimte beperkt. De wereld is door de komst van de auto en ook het vliegtuig veel groter geworden. Eigenlijk is de aarde nog net zo groot als in bijvoorbeeld het stenen tijdperk. Het is nu voor iedereen bereikbaar en Amerika ligt op vliegafstand en dat was toen onvoorstelbaar. Uit je eigen omgeving gaan en naar de andere kant van de wereld vliegen is nu voor sommige mensen gewoon. Zelf heb ik nog nooit gevlogen en daar heb ik ook niet zo’n behoefte aan. Een auto heb ik niet en dat maakt mijn eigen ruimte wel wat kleiner. Maar daarentegen maak ik wel gebruik van de trein en dat maakt de wereld weer groter. 

Vrije ruimte Bij ruimte en dan ruimte die een mens nodig heeft om zich goed te voelen speelt ook vrije ruimte een rol. Emmen is ruim opgezet en er wonen wel  meer dan 50.000 mensen maar door de ruime opzet kun je zeggen dat het nog steeds een dorps karakter heeft en ook het vele groen speelt daarin een positieve rol. Ik ben wel eens in bijvoorbeeld Utrecht geweest en dan blijven vooral de vele mensen die je in het centrum ziet je bij. En echt goed voel ik me daar niet bij. Het lijkt voor mij op een mierennest en alles loopt door elkaar zonder elkaar te zien en zonder elkaar te groeten. Voor mij geen leuke plek. Amsterdam is dan ook druk en heeft dan voor mij weer een ander karakter en daar heb ik dan weer minder last van die mensen massa’s.

En bij ruimte denk ik ook aan de ruimte die ieder mens nodig heeft voor een goed gevoel. Gebrek aan ruimte kan zorgen voor psychische problemen en geen mens is gelijk. Ieder mens is ook figuurlijk vrije ruimte nodig en dan niet letterlijk maar figuurlijk. Als je bijvoorbeeld niet het gevoel hebt geaccepteerd te worden of als je in een omgeving zit waarin je jezelf niet kunt ontwikkelen dan kan dit zorgen voor psychische problemen. Ook werk wat niet bij je past kan zorgen voor problemen. Ieder mens is dan een omgeving nodig die bij hem of haar past en soms is dit lastig. Ook de vele regels en wetten kunnen zorgen voor een opgesloten gevoel en dan blijft het soms behelpen. Heel vaak ben je voor vrije ruimte en een goed gevoel  ook afhankelijk van wat er wordt aangeboden en dat is ook niet altijd een eigen vrije keuze. Om terug te keren naar de echte ruimte dus de letterlijke ruimte.

Nederland heeft een oppervlakte van meer dan 33.000 vierkante kilometer exclusief water. Het aantal vierkante meters per inwoner is door de bevolkingsgroei natuurlijk minder geworden. In 1900 hadden we per persoon een oppervlakte van meer dan 6000 vierkante meter tot onze beschikking en in 2010 nog 2000 vierkante meter.  Ook het plekje waar je woont is van invloed. En dan heb ik het over de bevolkingsdichtheid oftewel het aantal inwoners per vierkante kilometer. In de provincies Noord en Zuid Holland wonen er meer dan 1000 mensen per vierkante kilometer en Drenthe is dan dunbevolkt en hier wonen er gemiddeld nog geen 200 mensen  per vierkante kilometer. Een groot verschil dus !!   

En ruimte gebruiken we voor verschillende doeleinden en dan denk ik aan eten en drinken en wonen en wegen en dan bos en nog veel meer. We hebben het als het om ruimte gaat in ons land nog niet zo slecht getroffen en er zijn landen waar men veel minder ruimte per persoon heeft en als Drenten mogen we al helemaal niet klagen en ik ben blij dat er in onze provincie geen duizend mensen per vierkante kilometer wonen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten