Pagina's

dinsdag 14 november 2017

iedereen heeft baat bij muziek

5 jaar geleden geschreven :-)

Ik zat net even wat te zoeken op internet over de begintijd van de muziek. Hoe komt de muziek op de aarde en wie begon het eerst met muziek maken. Men heeft het over trommels en fluiten en het nabootsen van de vogels. Muziek hoort nu bij de mens en je zult een ander wezen dus geen muziek horen maken ? Ik zie het geluid van de vogels echter wel als muziek en dan het geluid van de wind wat je ook als muziek kunt horen.

Zelf ben ik nu 52 en vanaf mijn tiende luister ik al naar de radio. Misschien was het nog wel wat eerder. Ook zag ik toen de lp’s van mijn broers en ouders in de kast staan. Ik kan me nog de piraten zenders herinneren en dan muziek op tv. Op losse groeven en top pop en langzamerhand ontwikkel je dan je eigen smaak. Men zegt wel eens dat de muziek die je op je 16de leuk vindt bepalend is voor je muzikale voorkeur. In 1977 was ik zestien en stond oerend hard van Normaal hoog in de hitparade. Ik luister nog steeds het liefst naar muziek uit de jaren 70 en naar bands die toen zijn begonnen met muziek maken. Sommigen heb ik pas jaren later ontdekt en op het moment van hun hits kende ik ze niet.
Over smaak valt niet te twisten maar als het om muziek gaat klopt dat niet. Denk dan maar eens aan al die lijstjes en goede muziek bestaat bij de gratie van slechte muziek.

Een componist van liedjes zei in een interview dat het hem niet uitmaakte of zijn nummer op nummer 1 komt. “Zolang maar 1 iemand zich door een liedje van mij beter gaat voelen heeft het zin gehad om dat liedje te schrijven”. Heel veel mensen hebben baat bij muziek en kunnen hun emoties en gevoelens kwijt in of bij muziek. Het kan iemand ook het gevoel geven niet alleen te zijn en te staan.

Als je het dan hebt over muziek en de rol die het speelt in mijn leven dan heeft het me wel gevormd en gemaakt tot de mens die ik nu ben. Muziek kan ook je wereldbeeld beïnvloeden en bepalen hoe je in het leven staat.
Grappig is dat als ik nu naar toppop kijk en dit vergelijk met de jaren 70. Dan komt er nu veel geschiedenis voorbij in de programma. Was muziek in de jaren 70 ook een middel om je af te zetten tegen je ouders. Nu zie je dat men luistert naar de muziek van hun ouders en grootouders en dat ze hetzelfde leuk vinden dan eerdere generaties.

Muziek is voor mij ook vrijheid. Wat de schrijver er ook mee wil zeggen en wat hij er ook mee wil oproepen. Het is aan mij wat ik er mee doe en hoe ik het uitleg. Er zijn geen regels voor en het heeft dus ook alles te maken met vrijheid. Soms kun je iets goeds vinden en je buurman vindt het bagger. Niemand bepaalt voor je wat je goed moet vinden en wat dat betreft is er over smaak weer niet te twisten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten