Pagina's

vrijdag 3 november 2017

Het verschil maken en kunnen zijn.

Iemand zag een meisje lopen over een strand dat bezaaid was met zeesterren. Ze pakte de zeesterren één voor één op en gooide ze terug in de zee.
‘Meisje,’ zei een voorbijganger: ‘wat ben je aan het doen?’
“Ik ben zeesterren aan het redden”, antwoordde ze.
“Maar het zijn er zoveel, dat zal toch geen verschil maken!”
Onverstoorbaar ging het meisje door. Ze pakte een zeester op en gooide hem in de zee.
“Voor deze wel,” zei ze met een glimlach.


Hoe iets zinloos kan lijken en voor een enkeling een groot verschil kan zijn. Denk weleens aan al die mensen werkzaam in de zorg. De ouderenzorg bijvoorbeeld en zonder jouw hulp komt iemand niet uit bed. Krijgt iemand geen eten. De ziekenhuizen en verpleegkundigen en dokters. En zonder kan de dood betekenen. Verschil kunnen zijn tussen leven en dood. Of anders een goede of slechte dag. Kosten en men heeft het veel over de kosten van de zorg en dat zou eigenlijk het minst belangrijke moeten zijn.

Verschil kunnen zijn in het leven van een ander. Mijn eigen jaren in de psychiatrie en hoe er niemand was die het verschil kon maken of kon zijn. In mijn eigen directe omgeving niet en in de hulp die ik kreeg niet. Lang geleden en ik denk er niet graag aan terug. Hoe ik op een gegeven moment mensen tegenkwam die het verschil wel waren en hoe ik toen uit het moeras kon komen. En hoe ik nu voor mezelf vaak het verschil kan zijn. En dat is iets wat ik gelukkig geleerd heb.

Werken in de psychiatrie en weten dat je het verschil in iemands leven kan zijn. Het verschil tussen een goede of slechte dag. Diagnoses en hoe die bepalend kunnen zijn voor de hulp die men je kan aanbieden. Hoe gemakkelijk het werken in de psychiatrie dan kan zijn. Niet verder kijken en je niet echt verdiepen in de cliënt en hoe ga je om met mensen die buiten die kaders vallen. Simpel is dat natuurlijk niet… Zelf dankbaar dat ik een paar mensen ben tegengekomen die wel het verschil konden zijn en ik zal ze nooit vergeten!!

Verschil maken en kunnen zijn en dat kan een reden zijn om te kiezen voor de zorg. Heb respect voor al die mensen werkende in de zorg en die elke dag weer en soms op een simpele manier het verschil zijn. Soms simpel en soms complex. Het gaat dan niet om geld of om de kosten. Welzijn moet dan veel belangrijker zijn. De psychiatrie en hoe complex dat wel niet kan zijn. Niet altijd de kennis uit boekjes en niet altijd de vaste regels. Verder kijken en je verdiepen in de mens achter de diagnose. Dit heb ik wel gemist. Alles wat in de leerboeken staat moet je dan even aan de kant gooien en even weer mens worden.

De zeester en je kunt ze niet allemaal redden maar je kunt voor de enkele zeester die je wel redt het verschil zijn. Denk ook even aan die afvalopruimer in de wijk en het lijkt wel zinloos werk en elke dag maar weer de rotzooi van die ander opruimen. Ook al is er maar 1 die je ziet lopen en die besluit zijn blikje door jou in de prullenbak te gooien…

Zin en geen zin en bijvoorbeeld het duurder worden van de zorg en het geld zou dan het minst belangrijke moeten zijn. Geld is er ook genoeg en dan gaat het weer om de verdeling. Kopen en kopen en zo kun je het verschil tussen een goede en slechte dag (meestal) niet kopen… Nogmaals respect voor de zorggever die soms ook voor een minimumloon het verschil wil en kan zijn !!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten