Pagina's

maandag 13 november 2017

herfstDe herfst is één van de vier jaargetijden die wij kennen. Er zijn twee datums waarop de herfst begint. De meteorologische herfst begint op 1 september en de astronomische herfst op 21 september. Het weer tijdens de herfst kan heel erg verschillen. Soms heb je prachtig weer, lekker zonnetje. Maar meestal regenachtig weer met storm. De herfst is de derde jaargetijde van het jaar en voor mij ook de minst aantrekkelijke. Ik hou van het Nederlandse klimaat en de verschillen en mijn liefde voor de herfst is wat minder dan voor de andere drie

Als ik aan de herfst denk dan denk ik ook aan regen en wind en dan aan de vallende bladeren. In mijn jeugd leerde ik hoe je aan de herfstbladeren de boom kon herkennen en iedere boom had weer andere bladeren. Inmiddels ben ik dit weer vergeten en is een boom voor mij een boom en het verschil tussen een berk en en conifeer weet ik nog net en dan houdt mijn kennis ook op en verder heb ik ook geen zin meer me erin te gaan verdiepen. Ook denk ik aan kastanjes en hoe ik in mijn jeugd die kastanjes en ook eikels  verzamelde en  de poppetjes die je dan met behulp van een stokje kon maken en dan de eikels en hoe je met een plastic buis en een stok een eikel een eind weg kon schieten. En dan de kastanje en twee kampen oftewel twee partijen en dan kastanjes gooien en hoe me dit ooit een blauw oog opleverde. Wind en regen en fietsen tegen de wind in of de wind in de rug en hoe hard je dan ging.

Mooie dagen hebben we de laatste jaren veel in de herfst en het lijkt ook steeds warmer te worden met vele terrasdagen zogezegd.  En dan de vallende bladeren en hoe mensen deze bladeren weer opruimen en ook rond het inloophuis ligt over een maand weer blad genoeg. Je kunt dan het beste wachten tot alle blad gevallen is en dan opruimen. Volle dakgoten kan ik me ook nog herinneren en dan de ladder op om de bladeren uit de dakgoot te halen. Paddenstoelen in het bos en dan de eetbare en niet eetbare exemplaren. Meestal haal ik mijn eten uit de supermarkt en toch zijn er nog mensen die deze paddenstoelen verzamelen en opeten en dan de tamme kastanje.

Vlakbij mijn huis staat een tamme kastanje boom en deze kastanjes kun je eten en elk jaar zie ik weer mensen die kastanjes rapen en meenemen. Herfstkleuren en dan net voordat de bladeren gaan vallen is 1 van de leuke dingen van de herfst en ik kan genieten van de vele kleuren die de natuur dan biedt en dan de oogsttijd en de aardappelen en bieten moeten van het land en alles wordt in gereedheid gebracht voor de winter. En dan de steeds weer korter wordende dagen en buiten zitten tot diep in de avond is er niet meer bij. Dat is voor mij dan 1 van de leuke dingen van de zomer. Mooie zomeravonden en tot diep in de nacht blijft het warm.  De verwarming moet weer aan en dan denk ik even terug aan mijn jeugd en aan de warmte van de gaskachel en daarvoor de petroleum en turf en hout kachel en dat is dan ook de herfst.   

En na de herfst komt de winter en dat is ook elk jaar weer een verrassing. Krijgen we sneeuw en ijs of wordt het weer een kwakkelwinter zogezegd. De natuur gaat zijn eigen gang en als mens hebben we daar gelukkig nog niet zoveel invloed op !!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten