Pagina's

dinsdag 21 november 2017

een knuffel

Knuffelen is het liefdevol of zorgzaam tegen zich aandrukken van een of meerdere personen. De knuffel is een veel voorkomende manier om genegenheid te tonen, net als het geven van een kus.

Afgelopen week in mijn stamcafé en een vrouw hoopt dat ze dit jaar nog een extraatje krijgt van de gemeente. Ze zit al jarenlang in de bijstand en de afgelopen jaren kreeg ze rond de Kerst een financieel extraatje van de gemeente. Gewoon een knuffel en een beloning voor haar mens zijn. Een politicus belooft alle werkenden een extraatje van 1000 euro in het jaar. In ruil voor een stem op zijn partij. Ook een knuffel en ook een financiële. Alleen de werkenden natuurlijk.. De meerderheid in ons land en hij vergeet de niet werkenden en de inactieve medemens. Afhankelijk van wat men ze gunt en ze tellen niet mee en ze zijn voor die politieke partij niet interessant. Een knuffel en hoe belangrijk dat is voor de mens. Een andere stamgast geeft elke dag een knuffel aan de barmedewerkster. Hij weet dat ze weinig geld heeft en hij geeft haar elke dag een knuffel. In de vorm van een kop soep of een gehaktbal of iets anders. Hoe leuk een knuffel dan kan zijn.

Complimenten en hoe belangrijk een compliment kan zijn en hoe dit dan kan in verschillende vormen en hoe belangrijk liefde en een knuffel is in een mensenleven. Een gebrek aan knuffels en liefde in je jeugd en hoe dit van invloed kan zijn op zijn of haar gedrag op latere leeftijd.  Onze kleinzoon is nu bijna 4 en knuffelen is 1 van zijn favoriete bezigheden. Hoe leuk het is een knuffel en liefde te krijgen van hem en hoe we later als volwassene vergeten te knuffelen en dan draait het om van alles maar niet meer om het geven van een knuffel. Misschien iets te negatief maar toch. Geen mens kan zonder liefde en een knuffel. Heel vaak gaat het in een mensenleven om belonen en straffen. En dan de beloning voor iemand die in het systeem past en braaf alles doet wat hij/zij heeft geleerd en de klap met de honkbalknuppel voor iemand die zich niet gedraagt en  natuurlijk voor degene die eigenlijk een knuffel het hardste nodig heeft. Mensen met een verstandelijke beperking en de vele knuffels die ze krijgen. Ik denk dan aan dat programma dat de televizierring heeft gewonnen en dromen die werkelijkheid worden.

En dan die honkbalknuppel en al die anderen met een minder populaire beperking en de klappen die zij dan krijgen. Alleen maar omdat ze anders zijn en soms zijn ze alleen maar anders omdat ze te weinig knuffels hebben gehad.. De liefde en hoe belangrijk dit is. Dat is dan weer iets wat ik elke dag ervaar. En dan is een kus een simpel iets met een hele grote waarde en in mijn relatie kussen we elkaar veel. Zomaar en omdat we beide weten hoe belangrijk een knuffel is. Ik denk ook wel eens terug aan al die jaren dat het niet goed met me ging en ik hulp zocht. En dan het gebrek aan liefde en de behoefte aan een knuffel. De knuffels die ik wel kreeg zijn me het beste bijgebleven en hoe zeldzaam ze waren. Zeldzaam en heel belangrijk !!! En dan deel ik ze soms zelf ook te weinig uit en dan gebruik ikzelf ook nog wel eens de honkbalknuppel.

Reactie en dan reageren op de energie van de ander. Soms zou ik dan wel anders willen en dan is knuffelen natuurlijk veel leuker dan een klap krijgen of uitdelen met die honkbalknuppel. En dan het systeem van belonen en straffen en hoe onrechtvaardig dit is en dan mis ik het belangrijkste. Ieder mens heeft recht op een knuffel en dan pas de rest. Heel vaak komt eerst de rest en dan pas de knuffel #jammer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten