Pagina's

zaterdag 21 oktober 2017

‘Gewoon’ of ‘bijzonder’

Gewoon en onze minister-president Rutte had het over een financiële vooruitgang voor de ‘gewone’ Nederlander. En wie is dan in zijn ogen de gewone Nederlander? Hij had het over de hardwerkende middenklasse. Zwaar hadden ze het gehad en nu mogen ze het beter hebben. ‘Gewone’ mensen. Werkend en veel meer dan een uitkering. Meerdere keren per jaar op vakantie kunnen, gezond dus geen zorgkosten, geen eigen bijdrage als het gaat om zorg of begeleiding, een eigen huis, hypotheek, en allemaal een auto natuurlijk. En ze gaan erop vooruit in de komende periode.

Gewoon en heb ik dan verstand van wat de ‘gewone’ Nederlander wil en nog belangrijker denkt. Denk het niet. Werken is voor mij een gepasseerd station en mijn uitkering haalt het bij lange na niet bij het middeninkomen van de ‘gewone’ Nederlanders. Een auto heb ik niet en wil ik ook niet en vakantie zal ik denk ik in de ogen van de werkenden altijd hebben. Op vakantie kunnen is weer wat anders.

Bijzonder en dan zal ik met een wao uitkering wel ‘bijzonder’ zijn. Bijzonder en ik kom uit bij al die mensen die veel geld verdienen en iets unieks kunnen en hiervoor rijkelijk beloond worden. Ik denk even aan die te goedbetaalde voetballers, al die hoogopgeleide bestuurders, die tv-presentator en al die andere meer dan goed betaalde mensen met een uniek iets.

Bijzonder en de onderkant. De bijstand, de gehandicapte en laaggeschoolde arbeider. Minder dan de middenklasse. Ziek zijn en niet kunnen werken. En de eigen bijdrage van 385 euro is heel veel geld. Verder natuurlijk de eigen bijdrage die je misschien maandelijks moet betalen voor thuiszorg en dagbesteding.
De ‘gewone’ Nederlander en weet de ‘gewone’ Nederlander dan hoe het is om met minder en minder te moeten leven. Hoe het is om de ene slechte dag na de andere te hebben. Weten ze dat er mensen zijn die hard moeten werken voor een gewone dag.

Verschillen en verschillen tussen mensen en tussen de inkomens van die mensen in een land kunnen groot zijn. Werkend en werken is gewoon voor de meesten en de meerderheid werkt en krijgt het dus in de komende jaren nog beter. Voor de niet werkenden zal het er denk ik in de komende 4 jaar niet echt leuker op worden. De minderheid zogezegd. Zorg nodig hebben of niet en hoe geld bepalend is en kan zijn in het leven van de mens.

Moeten en ik moet niets meer en daar hangt dan een prijskaartje aan. Niets meer moeten is me veel waard. Tijden dat ik ook iets moest, liggen achter me. Hard werken voor een goede dag hoef ik niet meer en dit is ook iets waar ik in het verleden hard voor heb moeten werken. Geld en meer geld vind ik eigenlijk ook niet zo belangrijk. Bezuinigen en rustig aan doen als het gaat om geld uitgeven doe ik al een tijdje en ik zal het denk ik nog wat rustiger aan mogen doen.

Gewoon of bijzonder en dan weet ik soms ook echt niet waar de ‘gewone’ Nederlander mee bezig is. Bijzonder en dan weten dat ik in de ogen van de heer Rutte gewoon ‘bijzonder’ ben en verder ook niet belangrijk ben. Als het bijvoorbeeld gaat om wat ik mag uitgeven en besteden. Bijzonder en de bovenkant en daar gaat het altijd goed mee. Bijzonder, de onderkant en een uitkering en dan is het behelpen en gelukkig hoef ik ook niet echt honger te hebben. De meerderheid en daar moet je lief voor zijn.

Het recht van de sterksten en het recht van de meerderheid en dan verschilt de mensenwereld niet van de dierenwereld en dat is dan weer jammer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten