Pagina's

vrijdag 13 oktober 2017

een vloek of een zegen


Afgelopen week bij een avond over robotisering. Hoe in Japan een robot verschillende zorgtaken doet. Hoe men daar over de robot denkt en er mee omgaat. Op een positieve manier. Vergrijzing van de bevolking en te weinig menskracht voor al die zorg. Robotisering en moet een robot die zelf kan denken en praten op een mens lijken? Of mag het gewoon op een ding lijken.  Ook een boeiende vraag en kan het anders?

Denk even aan oorlog en geweld en zelfdenkende machines die kunnen en mogen beslissen over leven en dood. Iedereen met een baard afknallen of iedereen die iets groens draagt. Machines die mogen beslissen over leven en dood. De zelfrijdende auto en een ongeluk dreigt en de machine moet een beslissing nemen. 1 voetganger dood of alle inzittenden van de andere auto waar men mee dreigt te botsen. Zo ver is het nog niet en hoe dichtbij kan de toekomst zijn.

Alles kan gedaan worden door machines en de mens is niet meer nodig en maakt zich overbodig. Een vloek of een zegen…

Eeuwen geleden en de komst van de stoommachine en de stoomtrein. Hoe bang dit de mens maakte en ook al de vraag of het een vloek of een zegen was.  De komst van de auto en sommigen gaan vinden dat men dat ding nooit had moeten uitvinden.. En nu kunnen de meesten niet meer zonder. Het gemak waarop men zich van a naar b kan verplaatsen.
20 jaar geleden en de komst van de mobiele telefoon en hoe velen niet willen. En nu kan bijna niemand meer zonder.

Werkgelegenheid voor iedereen en hoe er nu voor sommigen bijna geen werk meer is te vinden. Simpel werk kan door een robot gedaan worden en voor het moeilijke ben je de slimmere medemens nodig. Geen werk meer en dat hoeft natuurlijk ook geen probleem te zijn. Anders gaan denken over werk en een basisinkomen en gratis geld voor wie er geen werk meer is.
De mogelijkheden die computers hebben en hoe de meeste mensen niet meer dan 5 procent van al die mogelijkheden gebruiken. De andere 95 procent is voor de meesten niet nodig en nutteloos.

Een vloek of een zegen of onvermijdelijk. Was de lopende band een vloek of een zegen. De mechanisatie in de landbouw en dezelfde vraag. De vooruitgang kun je dan ook onvermijdelijk noemen en iets waar we op moeten gaan inspelen.

Regeren is vooruitzien en kijken naar de ontwikkelingen en hoe kun je ze ten gunste van de mensen inzetten. De zelfdenkende computer en de vergelijking met de mens en dat zal nog wel even duren. Een schaakcomputer die de mens kan verslaan is er al. Wordt die computer wakker met het idee dat het weer lekker gaat schaken. Nog lang niet denk ik dan. Kan het genieten van het doden van mensen. Nee. Verder zijn er nog vele verschillen tussen mens en machine. De machine die iets beter kan doen dan de mens. Die zijn er natuurlijk allang.

Hoorde ook iets over creativiteit en dat is iets wat een computer nog lang niet kan. Een gedicht schrijven of een verhaal of boek. Je kunt het muziek laten componeren maar altijd met de nulletjes en eentjes en echte creativiteit ontbreekt. De mens is nog steeds niet volledig na te maken. Denk even aan emotie en het voelen van emotie en zo zijn er en zullen er altijd vele verschillen blijven tussen mens en de machine en dat is een zegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten