Pagina's

woensdag 4 oktober 2017

'CHE: Leven en Erfenis van een Revolutionair'1 van de mensen die begin jaren zestig zorgde voor een revolutie op Cuba. Samen met de broers Castro en andere Cubanen in een gammel bootje naar Cuba. Om daar de toenmalige dictator af te zetten. Cuba, communistisch en al meer dan 50 jaren lang. De beroemde afbeelding van de Argentijn Che Guevara kom je daar op elke straathoek tegen. Voor de 1 een held en voor de ander een koelbloedige moordenaar.
Dagboeken en Che hield dagboeken bij van zijn leven en de maker van deze tv documentaire trok door Latijns-Amerika om de reizen die Che ooit maakte te herbeleven. 50 jaar na zijn dood en hoe veel mensen hem nog steeds vereren of haten. Hoe zijn beroemde beeltenis terug te vinden is in het straatbeeld.
In 1967 in Bolivia vermoord of gewoonweg afgeschoten en zijn lijk is inmiddels weer op Cuba.
In de jaren 60 van de vorige eeuw sierde zijn afbeelding ook in ons land menig puberkamer. Als modeverschijnsel of waren het de idealen van de jeugd van die tijd. Heb zelf een T-shirt met zijn afbeelding en draag het in de zomer regelmatig. Kijk om me heen en ben de enige in dit land. Zijn erfenis en hoe hij nog steeds voortleeft in landen als Argentiniƫ, Chili, Cuba, Guatemala, Mexico en Bolivia.

Het kapitalisme heeft gewonnen en de macht en die enkele plekjes waar men het anders doet… Democratie en het geld en de enige goede manier om een land te besturen. Heb wel bewondering voor bijvoorbeeld Noord-Korea. Vasthouden aan je principes en alles doen om dat te beschermen. Cuba en hoe het leven anno 2017 in Cuba is. In deze documentaire kreeg je daar niet echt een beeld van. Arm zijn en hoe arm zijn in de wereld kan verschillen en idealen natuurlijk. En hoe de idealen van Che nog steeds voortleven. Aan de hand van zijn dagboeken krijg je een beeld van zijn leven. En hoe hij geweld verheerlijkte en als enige oplossing zag.

Revolutie of is het evolutie en dromen. Droom weleens van een revolutie. Een revolutie als het gaat om het denken. Niet het geld centraal maar samen en een sterkere staat en meer aandacht voor de zwakkeren. Het hoeft natuurlijk niet direct communistisch te worden maar een tussenvorm. Werk minder belangrijk, minder meningen en minder geld en politiek. Zal nooit een echte leider worden en ook zie ik voor mezelf geen rol als politicus of iets anders. Hou niet van geweld en andere dingen.

Revolutie en mijn eigen evolutie of is het revolutie. Keuzes maken en een voorbeeld willen zijn. Meer en ook niet minder. En eenieder mag voor zichzelf beslissen. Wat wil ik met mijn leven en hoe verder.. Vaak zijn het geen keuzes en dan doet de hersenspoeling goed zijn werk. Hier niet meer of minder dan in bijvoorbeeld Noord-Korea of Cuba.

Oh ja, deze serie en men laat het leven zien van Che Guevara en hoe zijn reizen hem hebben gevormd en waarom hij kiest en heeft gekozen. En het gewelddadige einde van zijn leven. Kiezen en hij had ook in Cuba kunnen blijven en meer dan 80 jaren oud kunnen worden. Samen met de broers Castro genieten van de overwinning. Die keuze had hij niet. Doe komende zomer dat shirt gewoon weer aan. Dromen van een revolutie en dromen van een andere wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten