Pagina's

donderdag 7 september 2017

verhalen en tvVer voor de tv en vermaak. Zonder tv en radio en men moest elkaar vermaken. Verhalen en verhalen vertellen. Ik kijk tv en geniet het meeste van de verhalen. Een rol die de tv heeft overgenomen van de mens.

Verhalen in mijn jeugd en de fabeltjeskrant. Later de kinderfilms en flipper en daktari en natuurlijk Bonanza en het kleine huis op de prairie. Praten en bij ons thuis waren het niet zulke praters en dan ben je blij met de tv.
Nu kijk ik bijvoorbeeld graag naar reisprogramma’s met een thema en het verhaal van de maker. Wetende dat het altijd subjectief is dus het verhaal van de maker. Ook zie ik veel programma’s over wat er mis is in ons land. Wetende dat het meevalt als je de beelden ziet van de sloppenwijken in andere landen.

Vorming en tv heeft me grotendeels gevormd. Gebrek aan opvoeding of de rol van tv als opvoeder. Niets mis mee zou je kunnen zeggen. Soms miste ik wel een beetje begeleiding en het praten over wat je had gezien. 3 zenders en iedereen zag hetzelfde en dan had ik buitenshuis toch veel stof om over te praten.

Liedjes en verhalen. Coupletten waarmee de schrijver een verhaal wil vertellen en het refrein. Vele liedjes gehoord in mijn leven en ik ken van vele liedjes ook het verhaal. Gehoord op tv natuurlijk en soms is het liedje duidelijk genoeg en pik je het verhaal of de boodschap in 1 keertje op. Marc Winter, Peter Schaap, Vader Abraham en later doe maar en Normaal. Engelstalig natuurlijk ook en mavo Engels heeft beperkingen als het om begrijpen gaat. Soms vat ik de boodschap helemaal en soms niet en dan gaat het om de melodie en die paar woorden en zinnen die ik wel snap. Nu heb ik niet zoveel meer met muziek. Alles al gehoord en de boodschap is aangekomen. De praktijk en hoe ik soms nog weleens luister en niets nieuws hoor…

Boeken en de bijbel en al die mensen die nog steeds zweren bij de bijbel en altijd maar weer lezen en de praktijk vergeten. Lezen doe ik ook niet meer. Soms wil ik weer beginnen met lezen en soms ook weer niet. Boeken vertellen ook verhalen en de visie van de schrijver. Stephen King en de vele boeken die ik van hem heb gelezen. Nachtmerries en in hoeverre kunnen die nachtmerries werkelijkheid worden. De bijbel en Bijbelstudie in mijn kindertijd, de bijbel lezen en daarna nooit meer opengeslagen…

De invloed die al die verhalen op mijn leven hebben of is het hadden. Ik neem ze mee in de tijd en ik breng ze in de praktijk. Wat is waardevol en welke verhalen waren leerzaam en welke niet. Een leven lang leren en alles kan een les zijn.
Lezen en muziek en hoe onbelangrijk dat nu voor me is en de tv is gebleven.
Gisteren een documentaire over Che Guevara en het verhaal van de maker. Kijken met wat ik zelf weet en kijken naar wat men je laat zien. Is de maker fan of niet en hoe wordt het gebracht. Tv anno 2017 die ik de moeite waard vind. Ik kijk bijvoorbeeld niet graag naar tv on demand of uitzending gemist of zoiets. Kijken naar iets op het moment van uitzending en wetende dat er op dat moment veel meer mensen kijken. Keuze genoeg en nog veel rotzooi en op sommige zenders is het geld verdienen belangrijker dan de boodschap. Jammer maar helaas.

Verhalen blijven de moeite waard 😊

Geen opmerkingen:

Een reactie posten