Pagina's

vrijdag 22 september 2017

Ns wandeling Veluwezoom 22 september 2017Een NS wandeling is een wandeltocht van station naar station. Je kunt kiezen voor verschillende afstanden, wandelingen door het bos, de stad, langs het strand of door de duinen.

Ik had nog een paar goedkope enkele reizen over en een goede reden voor het maken van een leuke wandeling. Ik kies voor een wandeling van Dieren naar Velp door de bossen van de Veluwezoom en de mooie heide rond de Posbank bij Rheden. Een wandeling van 14 km naar station Velp of de korte van 11 km naar het station van Rheden.

Om 9.15 uur stap ik op de trein in Emmen en het is redelijk druk. Heb wel een zitplaats en in Zwolle stap ik over op de trein naar Nijmegen om in Dieren uit te stappen. Om even over 11 ben ik in Dieren en het weer wordt steeds mooier. Een graad of 18 en zonnig. De route van te voren uitgeprint en ik kijk even hoe ik het station moet verlaten. 

Naast de route op papier zijn er de wit-rode markeringen langs de route. Even een klein stukje en ik ben in de bossen. Op naar de Posbank. Na een kort stukje stijgen een langer stuk tussen twee rijen beukenbomen door en veel boomwortels. Dalend en stijgend en gedachteloos lopen is er niet bij. Dit komt ook door de vele boomwortels. Al een oud bos met historische plekjes en bospaden en al eeuwenlang bos en jachtgebied. Oude bomen en veel paddestoelen en sporen van wild. Na een uur of twee kom ik aan bij het uitzichtpunt de posbank en een mooi uitzicht over de heide. Veel volk en ook vele wandelaars en fietsers. Besluit even een korte pauze te nemen en tijd te nemen voor een kort contact met het thuisfront en een paar foto’s Mijn jas inmiddels uitgedaan en de zon schijnt. Ik loop de route alleen en geniet van het alleen zijn.

Echt vlot lopen kan niet op deze tocht. De paden zijn niet altijd vlak en dus ook de vele boomwotels zorgen ervoor dat ik altijd moet opletten en dan het vele stijgen en dalen. De uitzichten onderweg maken echter veel goed.
Na de Posbank naar beneden de hei op en een kronkelig pad. Nader een splitsing en je kunt kiezen voor de korte route richting het station van Rheden of de langere richting Velp. Kies voor de langere en even later een stevige klim. Naar boven en dat kost even moeite. Boven aangekomen en een stukje naar links en je hebt een prachtig uitzicht over de heide en het is er rustiger dan op de Posbank. Hierna over het landgoed Beekhuizen langs een prachtige beek en links en rechts van de beek gaat het verder. Kom uit aan de rand van Velp bij een vijver met een waterval en ik neem weer even pauze. Hierna het laatste stukje en ik loop voor het eerst verkeerd. Even vragen en het is nog een 500 meter naar het station. Om even voor 15.00 uur kom ik aan bij het station. De trein gaat om het half uur naar Dieren en ik hoef maar 5 minuutjes te wachten. In Dieren 10 minuten wachten op de trein naar Zwolle en in Zwolle neem ik even wat meer tijd om te eten. Om even voor 18.00 uur ben ik weer in Emmen.

Normaal loop ik ongeveer 5 a 6 km in het uur en dit was nu niet te doen. Door het vele dalen en stijgen en ook de boomwortels ben ik meer tijd nodig. Deze wandeling is een echte aanrader. De mooie lanen en de uitzichten maken het meer dan de moeite waard. Ook is de route goed bepijld en de geprinte routebeschrijving met de bijzonderheden ertussen maakt het nog leuker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten