Pagina's

vrijdag 29 september 2017

druk en nog eens druk en ik heb geen haastEen tijdje geleden een praatje met een productiemedewerker van deze tijd en ik vertel hem over de jaren tachtig en werken in de productie. Hij noemde dat vakantie. Als je het toen een beetje handig deed had je elk uur wel 20 minuten pauze en later en je had geluk hoefde je maar 2 uurtjes van de 8 uur iets te doen. Zijn werk ziet er anders uit en tijd voor koffie buiten de pauzes is er niet.

Het werktempo en het moet steeds sneller en sneller en de baas zijn centen zijn niet van blik. Later heb ik nog een tijdje bij de sociale werkplaats gewerkt en in het magazijn tijd genoeg voor koffie. Toen op een afdeling en hard werken en een andere afdeling waar een beetje doen genoeg was en het werktempo verder niet belangrijk was. Werk voor mensen met een arbeidshandicap.

Druk en nog eens druk. Dat denk ik wel eens als ik op het muurtje midden in het centrum bij de Hema zit. Van winkel naar winkel en niet te vergeten het terras. Goed voor de economie en goed voor een goede stemming. Geen tijd voor pauze en het geld moet op. Zomers zitten er meer mensen op dat muurtje. Ik trek me wat minder aan van de weersomstandigheden en ik zit er nu vaak alleen niets te doen.  Zit ook waak op een muurtje bij het station en daar zie ik dan vele auto’s langs komen en iedereen heeft haast. De spoorbomen gaan een paar keer per uur dicht en ik zie dan veel haast en chagrijn op de gezichten van de automobilisten. 
De auto en de snelheid is een paar jaar geleden verhoogd. Van 120 naar 130 km per uur op de snelweg en ik ben blij dat ik geen auto meer rijdt. Zou dan uit protest niet harder gaan rijden dan 100 of 110 of nog langzamer.
Snelheid en de media en hoe snel mensen zijn gaan praten. Hoe meer woorden in de minuut hoe beter en sneller en sneller. Ik hoor het op de radio en zie het op tv. Het journaal en hoeveel onderwerpen kun je kwijt in 15 minuten en tijd om het even op je te laten inwerken is er niet..
Haast is de mode en als je het niet druk hebt, tel je niet mee. Hoe meer haast ik om me heen zie, hoe blijer ik ben dat ik niet meer mee mag of is het kan doen. Laat mij maar lopen en dan letterlijk en dan hoeft het niet snel.

De economie en het gaat weer goed en we kunnen nog meer met ons loon doen. Tevreden met alleen maar eten en drinken hoeft niet meer en er kan veel meer. De prijs die we ervoor betalen is in mijn ogen misschien wel te groot. Jeugd en jongeren met een burn-out en de zwakkeren haken af. Geen werk meer voor iedereen en zwak zijn mag niet meer…

Tachtig Tammo. Jaren geleden stond dit op verkeersborden in de provincie Groningen. Doe maar rustig aan en 80 is hard genoeg. Nu een Groningstalige zanger Jan Henk de Groot die de provincie in gaat met deze boodschap. Mensen die genoeg hebben van druk en nog eens druk en die wel anders willen maar niet meer kunnen. Ook dat kom ik tegen. De boodschap van Tachtig Tammo is duidelijk en ook nog een goede raad. Ik hoorde laatst een leuk liedje van een boerenrockgroep met de titel: “Ik heb geen haast in een wereld die door iedereen razend wordt gemaakt”. Ik ben niet de enige die er genoeg van heeft 😊

Kan het iedereen aanraden. Neem de tijd om af en toe even lekker lui te zijn. Plan niets doen in je agenda en kijk en ervaar. De vooruitgang en het lijkt wel of alles sneller en sneller bij de vooruitgang hoort. Andersom zou leuker zijn. We hebben alles al en het hoeft niet meer zo snel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten