Pagina's

donderdag 24 augustus 2017

over tv-programma's die ik nog de moeite waard vind !!

Van Ninevé naar Nazareth is een reisprogramma bij de EO. Kefah Allush gaat op reis in het Midden-Oosten. Hij bezoekt daar de vergeten volken met hun bijzondere verhalen. Kefah start zijn reis in Ninevé, het huidige Mosul. Vanaf daar reist hij via Iran, Zuid-Irak en Musandam naar Nazareth.
Elke woensdagavond op npo2 na de slimste mens. Van Ninevê naar Nazareth. Een Nederlandse Arabier trekt door het Midden-Oosten. Gaat langs bij vergeten volkeren. Minderheden in een groot gebied. Moslim en een minderheid onder de moslims. Levend op een ouderwetse manier. Geworteld in traditie. Gisteren weer gekeken en hij was in Oman bij een bergvolk en een aantal vissers. Leven zoals hun ouders en grootouders deden. Vissen op een manier die al meer dan honderden jaren oud is. De oogst en rogge oogsten, zonder machines en met de hand. Simpel leven zonder al te veel geld en zoals hun voorouders dus ook deden. Zingen en zingende mannen tijdens het vissen en bij het oogsten van de Rogge. Kan me niet herinneren dat ik ooit Nederlanders tijdens het oogsten heb horen zingen of tijdens het vissen. Of dat hier beelden van zijn.
Uitsterven en in een eerdere uitzending bij de moeras-Arabieren had men het over de laatsten van een uitstervend ras. Geld verdienen was voor velen belangrijker geworden dan de eeuwenoude tradities. En de komst van de auto natuurlijk. Vroeger kamelen om de producten naar de markt te brengen en nu de auto. Boeiende tv en een ander beeld van het Midden-Oosten. Geen olie en geen christen haat of moslimextremisme. Hartelijke mensen die hun gasten verwennen. Gisteren vroeg de gastheer aan de presentator of hij ze iets wilde vertellen over Nederland en de Nederlandse tradities.
Een leuk ezelsbruggetje naar andere tv. Ik denk even aan binnenste buiten en biologisch boeren. Zie vaak voorbeelden van bio boeren in dit programma waar niet de productie en het meer en meer voorop staat maar de smaak van het vlees en de kwaliteit van leven van het dier. Vanmiddag in het inloophuis en we hebben het even over biologische producten in de supermarkt en voor velen niet te betalen. Als mijn uitkering wat hoger was zei iemand zou ik ook alleen nog maar biologisch gaan eten.
De boer in ons land en zijn er nog mensen te vinden die het net zo doen als hun grootouders. Zonder grote machines en met paard en ploeg. Een veeboer die net zo met zijn koeien omgaat als zijn opa. De jaren 50 van de vorige eeuw en men was even bang dat men in de toekomst niet genoeg voedsel zou hebben om al die miljoenen te voeden en nu in de praktijk gaat er ook nog veel naar het buitenland en er is dus genoeg. Ruimte en als iedere boer het nu op de ouderwetse manier zou gaan doen of biologisch zou gaan boeren. Zou er dan een tekort komen aan eten en drinken. Europa en we kunnen het elders gaan halen. Denk even aan de sperziebonen die men uit Marokko haalt en nog veel meer.
Europa en het vele meer en meer en altijd maar weer groeien zonder oog te hebben voor traditie en eeuwenoude gebruiken. Genoeg bestaat niet. En vind het leuk om te zien dat het nog kan. Een Arabier die het anders doet. De Afrikaan die niet mee wil doen en zo zijn er meer plekjes te vinden waar het anders is dan in Nederland.
En zo kijk ik soms nog graag tv 😊

Geen opmerkingen:

Een reactie posten