Pagina's

woensdag 2 augustus 2017

op fietse

Zonder auto door het leven en dan blijft de fiets over. Elke dag fiets ik minimaal een half uur en soms iets langer. Zonder fiets zou ik dus moeten lopen en de bus natuurlijk. Voor korte afstanden dus de fiets en langere afstanden de bus en trein. Al meer dan 50 jaren fietsend door het leven 😊. Denk even terug aan mijn tienertijd en met vriendjes naar Emmen voor een postzegelruilbeurs en tegen de wind in. En hoe we genoten van de terugweg met de wind in de rug en hoe snel we weer in Emmercompas waren.
Fietsen en dan de Drentse fietsvierdaagse in de zomer. 40 km per dag en  4 dagen lang  en verschillende richtingen vanuit Emmen. Voor het eerst meegedaan in de jaren 80 van de vorige eeuw en in 2016 nog gefietst met mijn oudste zus.
Op fietse naar de oudste zoon van mijn lief in emmererfscheidenveen. Een half uur fietsen en terug natuurlijk. Fietsen en hoe leuk fietsen kan zijn. Met regen en wind iets minder natuurlijk en zo vaak regent het niet en tegenwind kan ook leuk zijn 😊
Drenthe staat bekend als fietsprovincie en ik denk even aan die vele fietspaden. Ook is het autobezit nergens zo hoog als in Drenthe. Dat snap ik dan even niet. De Drent en de fiets en hoe weinig de Drent zelf fietst en hoe snel men de auto pakt. Ik denk even aan het winkelcentrum in onze wijk en de vele parkeerplaatsen en nog te weinig
De vele toeristen die naar Drenthe komen om te genieten van de rust en de ruimte zorgen er dan voor dat er veel gefietst wordt en Dennthe bekend staat als fietsprovincie.
Dit jaar dus voor ons geen fietsvierdaagse en we gaan wel af en toe een dagje fietsen. De weg weten en door de vele fiets4daagsen die ik gefietst heb weet ik de weg rond Emmen.
Vanmorgen om half elf samen op de fiets gestapt voor een paar uren fietsen. Mijn lief heeft een elektrische fiets en ik doe het nog op een gewone. Ik bepaal dus het tempo en mijn lief kan me dan zonder moeite bijhouden.
We willen naar het Bargerveen. Een natuurgebied grenzend aan de Duitse grens. Hoogveen en een stukje geschiedenis. Eeuwenlang was Drenthe moeras en werd er een veenlaag gevormd. Later goed voor turf voor in de kachel. Energie en al die energie van de mens die ervoor gezorgd heeft dat er geen veen meer over is. Op het Bargerveen na dan en hoe men dit weer in eeuwenoude staat wil brengen. Opnieuw vorming van een veenlaag en hoeveel energie hier weer door de mens in wordt gestoken.
Via Barger-Oosterveld gaan we naar Klazienaveen-Noord en naar Bargercompas. Langs het veenmuseum waar het druk is en dan rechtsaf langs het riviertje de Runde. Een mooi en smal fietspad richting Zwartemeer. Door Zwartemeer en daarna richting het Bargerveen. Een maandje geleden hebben we een huifkartocht met gids door dit gebied gemaakt en we weten de weg. Om 12 uur zijn we bij het begin van het Bargerveen. Pauze en een broodje en er zijn meer fietsers. Wat foto’s maken en genieten van de uitzichten. Door het Bargerveen naar Weiteveen en dan naar Klazienaveen en weer pauze. Hierna weer richting Emmen door het oosterse bos en om 14.15 uur zijn we weer thuis. Genoten en een beetje moe en we gaan deze zomer nog een paar keer samen fietsen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten